#98 Därför har ”digital transformation” blivit ett hopplöst spöke för alla företag

, ,

Jag utlyser härmed en tävling. Priset i tävlingen är 2 biobiljetter till valfri film + stor popcorn + stor cola. Tävlingen går ut på att fånga ”digital transformation” spöken. Den som fångar flest spöken (= hittar bra exempel) i sitt företag vinner.

Här kommer 10 tips på hur du kan ana att det finns ”digital transformation” spöken på ditt företag:

#1. Någon på företaget har plötsligt lagt till ”digital” i sin titel. Många funderar på att göra det.

#2. Organisationen delas numer in i de ”med digital kompetens” och de utan. Det är bättre att hänga med de förstnämnda om lön och anställningstrygghet känns viktigt.

#3. Inspirationsföreläsarna på företagets två senaste konferenser har oavkortat pratat (ackompanjerade av sammanlagt etthundratjugo sidor powerpoint), om hur digital världen blivit.

#4. Ledningsgruppen jobbade tidigare med företagets strategier. Nuförtiden ägnas all tid till digitala strategier. Gärna i workshopformat.

#5. Hela personalen vill gå på kurs. Alla kurser heter ”Digital…” någonting.

#6. De digitalt insatta på företaget verkar vara överens om att stora datamängder har blivit mer värdefullt än stora intäkter. Få verkar dock jobba med datamängderna. Inte ens analogt.

#7. Många har fått en ny uppfattning om chefen efter att chefen började med ett öppet Instagramkonto. De flesta har tappat respekten för chefen.

#8. Att svara snabbt på e-post dygnet runt har blivit en viktig måttstock på hur digital en anställd är. De flesta sover därför med hörlurar så de hör när ett e-postmeddelande anländer till mobilen.

#9. De nya konsulterna jämförde företagets nya innovativa koncept med Uber vid den interna presentationen för ett par månader sedan. Merparten av personalen funderar fortfarande över liknelsen med taxibilar.

#10. Den mest använda appen på företaget är lite förvånande Tinder. Fördelen med om företaget finns på en mindre svensk ort är att det inte behövs lika många högerswipar för att slippa se sina kollegor i appen.

Ja, att ”digital transformation” blivit ett (hjärn)spöke på många företag råder det ingen som helst tvivel om. Självklart finns det också självutnämnda ”Ghostbusters”, d v s experter som har receptet för hur ditt företag ska lyckas med er ”digitala transformation”. Who you gonna call?

Alla tävlingsbidrag lämnas i kommentarsfältet. Lycka till!

Sluta jaga spöken och gå på Breakit‘s och Berghs School of Communication‘s nya kurser där du får lära dig att produktutveckla och marknadsföra som en startup. Läs mer och boka din plats på www.growthacademy.nu.

 

Läs fler artiklar i samma artikelserie och kontakta Johan Svensson för föreläsningar, workshops och rådgivning i ämnet #digitalainsikter.

#97 Säg hej till det nya innehållet!

#96 Så kan du påverka affärerna positivt med Artificiell intelligens

#95 Frågorna ditt företag behöver ställa för att kunna förbättra kundupplevelsen

Beställ boken #1-7 Digitala insikter för beslutsfattare här (gratis).

 

Kommentarer

kommentarer