Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
8 insikter om sociala medier som nyhetsmedia (ny rapport) - ExploreCurate

8 insikter om sociala medier som nyhetsmedia (ny rapport)


Amerikanska Journalism.org beställer varje år en omfattande undersökning om mediebranschen. Den senaste genomförd av Pew Research Center publicerades för några dagar sedan och där finns 8 insikter om Sociala medier som nyhetsmedia. Som vanligt är det bra att ha i åtanke att det är en amerikansk undersökning. Kriminellt och religion kanske slår igenom lite mer än på våra breddgrader, men ett par av insikterna känns relevanta och framförallt ger den här undersökningen lite råg i ryggen till de traditionella nyhetsmedierna.

1. Sociala medier som nyhetsbärare överdriven.

30 % av Facebookanvändarna konsumerar nyheter via Facebook och med det är Facebook den överlägset mest använda sociala mediekanalen för nyheter. Twitter, Youtube används förvånansvärt lite som nyhetsmedia.

SocialMediaNews1f

2. 78 % av Facebookanvändarna som konsumerar nyheter via Facebook gör det av en ”slump” då det egentligen inte var syftet med besöket.

Samma Facebookanvändare uppskattar väldigt lite om det finns en ”riktig” nyhetskälla då man får nyheterna från de vänner man är ihopkopplade med.

SocialMediaNews2

3. Nöjesnyheter är i topp av de nyheter som Facebookanvändarna konsumerar.

SocialMediaNews3

4. Sociala medier användarna delar och kommentarer, men bidrar mer sällan med nyheter.

SocialMediaNews4

5. Twitteranvändare samlas gärna kring nyheter man känner för, men opinionen på Twitter stämmer överraskande ofta inte med den allmänna.

SocialMediaNews5

6. Twitteranvändare verkar vända ”kappan efter vinden” mer än andra.

SocialMediaNews6

7. Användare av olika sociala mediekanaler skiljer sig åt sett till ålder, kön och utbildning.

SocialMediaNews7

8. Besökare på nyhetssajter som kommer från Facebook visar lägre engagemang än de som kommer direkt.

SocialMediaNews8

Källa: Journalism.org