Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Här är nyhetssajterna som lyckats locka millennials

Här är sajterna som lyckats locka svårflörtade millennials – och förföra investerarna


Millennials. Generation Y. Ungefär 78 miljoner i USA. I runda slängar mellan två och tre miljoner i Sverige.

Den här potentiella guldgruvan, som spänner mellan åldrarna 14 och 35, är hetare än någonsin. Varumärken, mediabolag och nyhetssajter slåss om deras uppmärksamhet. En grupp unga konsumenter som fortfarande är öppna för alla förslag.

Det pågår en intressant debatt i amerikanska branschmedia om vem som egentligen är vinnaren, eller ligger i frontlinjen kanske vi ska uttrycka det, de traditionella jättarna, som NY Times eller Wall Street Journal, eller uppstickarna, digitalt födda startups, som BuzzFeed, Vice och Vox.

Alla är dock överens om millennials fördelar och attributen som gör dem så attraktiva:

– Digitalt kompetenta.
– Konstant nyfikna på digitala nyheter. 30 procent av besökarna på nyhetssajterna i USA är millennials.
– I det närmaste fullkomligt ointresserade av TV, radio eller pappersprodukter.
– Konsumerar nyheter på nytt sätt.  Det ska vara kort, gå snabbt, mobilt och, inte minst, gärna video.
– Mottagliga för modern, digital marknadsföring, native, sociala medier, video.

”The millennial shift is about another kind of graduation. The 18- to 34-year-olds grew up on their own media, from Nickleodeon to MTV. Now it’s on to news.”
[Citat: KC Estenson, CNN]

När det gamla klassiska artikelformatet sakta men säkert fasas ut, har utmaningen med millennials satt fart på kreativiteten hos den nya vågen av nyhetssajter. De törs och kan göra saker annorlunda, må det vara nyhetsrapportering, undersökande journalistik, kattvideos eller läsarkontakt. Det experimenteras med olika typer av UX, presentation och design.

Kanadensiska Vice, som på 20 år gått från underground-magasin till en av de mest uppskattade och omskrivna nyhetssajterna, är ett exempel. Tunga, kompetenta videoreportage från oroshärdar världen runt har fått mycket beröm och företaget slår gång på gång stora konkurrenter som CNN och BBC på fingrarna.

Men Vice har också kritiserats för att trivialisera allvarliga nyheter och har av vissa stämplats som ”nyheternas MTV”.

Deras besökssiffror har också ifrågasatts (150 miljoner unika besökare i månaden … eller 9?) men denna rivalitet och avundsjuka är inget som fått investerarna att backa. Tidigare i höstas plöjde två företag, A&E Network och Silicon Valley’s Technology Crossover Ventures, in 250 miljoner dollar var i Vice, och nu värderas bolaget till sanslösa 2,5 miljarder dollar.

Men även de stora mediabolagen försöker modernisera och hitta nya framgångsrika vägar. Quatarbaserade nyhetsorganisatioinen Al Jazeera, sjösatte nyligen sitt projekt AJ+.

En nyhetstjänst direkt riktad mot millennials, i form av ”cards” eller en samling flikar, fyllda med material från olika nyhetskategorier, t ex kriget i Syrien, ISIS, Ebola. Korta nyhetsuppdatering, videos, bakgrundsmaterial och snabba möjligheter till kommentarer.

Amerikanska Circa presenterar sitt material på ungefär samma sätt, även om man där fokuserar mer på snabba uppdateringar (eller ”points” som man själv kallar det) av nyhetshändelsen, som sedan kan leva vidare i månader i form av prenumererade uppdateringar. Nischat och personifierat. Circa bryter ner varje nyhet i sina minsta beståndsdelar, dvs tvärtemot det som svenska medier sysslat med. Gränssnittet är attraktivt och man bläddrar enkelt igenom nyheterna.

Både AJ+ och Circa lever sina liv på millennials hemmaplan, enbart i mobilen. De är också två av de bästa exemplen på hur vi antagligen kommer att presentera och konsumera nyheter i framtiden. Och de är definitivt intressanta i ett globalt perspektiv.

”The younger millennials are the digital natives, a strange species first identified back in the last century. Now it’s out of high school, in college and in the workforce. Digital natives don’t see much use in print, especially packaged news as stale as day-old bread. Move up the age ranks into the early thirties, and we can see millennials’ uneven reading habits relating to legacy media.”
[Citat: Ken Doctor, Nieman Journalism Lab]

I Sverige visar Schibstedts nyhetstjänst Omni att det finns möjlighet att med lite nytänk bryta igenom bruset och den totala dominansen av storstadsjättarnas nyhetstjänster.

Förändringen av nyhetskonsumtionen är redan ett faktum. Millennials är en nyhetstörstande, men ändå förlorad generation för svenska dagstidningar när det gäller betalade nyhetstjänster.

Ändå fortsätter traditionell media paketera sina nyheter efter gamla mallar. Det lanseras nya sajter, men alla typer av personifiering, som är lite av det digitala tidevarvets kärna, lyser med sin frånvaro.

Låt oss hoppas att framgångarna för Vice, Circa, Buzzfeed m fl, kan inspirera även svenska mediakoncerner och deras hårt slimmade redaktioner.

 

LÄS ÄVEN

Så ska tidningarna utnyttja sina journalisters intensiva aktivitet i sociala medier

Mediebolagen tänker om när det egna innehållet inte säljer längre