Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Nyhetsmedia, mobilt och tre digitala insikter för redaktörer

Nyhetsmedia, mobilt och tre #digitala insikter för redaktörer


Mobilen tar över mer och mer av trafiken till nyhetsmedia.

Flera stora sajter visar på mobil trafik över 50 procent för både unika besökare och sidvisningar. Vid heta nyhetshändelser kastar sig nyhetstörstande besökare över sina mobiler och driver snabbt upp trafiken till över 65 procent.

Det har också blivit tydligt hur besökarnas vanor när det gäller konsumtionen av nyheter har förändrats i och med det ökande användandet av mobilen.

Från att tidigare i princip ha följt arbetsdagens schema, med störst aktivitet främst morgon och lunch, är det nu kvällstid som gäller. Många stora nyhetssajter i USA når sina besökstoppar först efter nio på kvällen. En kurva som börjar peka uppåt runt sextiden, alltså i slutet av eller efter arbetstiden.

Den för nyhetsmedia allt mer betydelsefulla delningen av artiklar följer samma tendens. Tidigare var lunchtid den tidpunkt då majoriteten spred intressanta artiklar från sin desktop, till vänner i sociala medier.

Men nu är även denna aktivitet störst under kvällstid. 60 procent av delningarna sker på mobil. Vid ”breaking news” skenar den siffran upp till 90 procent.

Det här har drastiskt ändrat förutsättningarna för nyhetsmedia, både när det gäller produktion och distribution av innehåll. Med klåfingriga användare som kollar sina mobiler upp emot 150 gånger per dag, gäller det att innehållet är både up-to-date och uppdateras konstant i takt med att nyheter utvecklas.

Här är tre #digitala insikter baserade på mobilens framfart:

Produktionen: En redaktör har bara ett fåtal sekunder på sig att fånga besökarens uppmärksamhet när ögonen snabbt skummar igenom innehållet i nyhetsflöde eller artikel. En slagkraftig, lockande, klickvänlig rubrik och en smart komponerad, kort, artikel är två viktiga faktorer och närmast ett krav i den stenhårda konkurrens. Och det finns förstås ett antal kriterier att ta i beaktning även efter att en artikel publicerats: uppdatera, uppdatera… & uppdatera

Distributionen: Digitalt direkt? Njaäeee. Håll i tyglarna. Idag är det möjligt att via analysverktyget planera vilka artiklar som blir virala succéer. Breaking news ska naturligtvis ut på sekunden, men i övrigt kan det vara smart att ligga lågt med publiceringen, anpassa sig efter förutsättningarna och möta sin publik vid bästa tidpunkt. Att det ska länkas, länkas… & länkas i sociala medier behöver vi väl inte ens nämna, eller hur?

Presentationen: Vakna! Är det egentligen någon som orkar scrolla sig igenom den responsiva sajten? Vi talar mobilt nu och vem har tid att leta efter intressant innehåll bland loggor, annonser, vinjetter, mest lästa-listor hit och dit…  Den mobila läsaren är snabb, otålig och måste snärjas med effektiva knep. Och hur behåller jag besökaren på sajten efter att artikeln konsumerats? Är det dags att bygga en sajt optimerad för mobil trafik. Svar: Ja!

Synpunkter på detta, redaktörer? Diskutera i smågrupper.

FOTNOT STATISTIK: När det gäller den TID besökarna ägnar åt att läsa nyheter är siffrorna de omvända. Här dominerar fortfarande print (54%) och desktop (29%). Att mobilen bara når upp till ynka 14 procent är inte så underligt, mobil trafik genererar korta besök och innehållet som konsumeras är optimerat för mobilen.

FOTNOT BONUS: En intressant notering är att nyhetsmedia är tillbaka där man en gång började. När papperstidningen var enda kanal ut till läsarna, satt redaktörer och svettades för att hinna producera sitt material i tid för deadline sent på kvällen. Idag sitter redaktörerna och väntar på mobiltrafikens peak sent på kvällen, för att få ultimat effekt på sajter och i sociala medier. Digital deadline?

 

Källa: The Media Breafing.

 

LÄS ÄVEN

Vågar nyhetsmedia lita på Facebook?

Mediebolagen tänker om – när det egna innehållet inte säljer längre