Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Analytikerna snart viktigare än skippern i Volvo Ocean Race! - ExploreCurate

Analytikerna snart viktigare än skippern i Volvo Ocean Race!


The Volvo Ocean Race är seglingarnas segling, en av världens mest prestigefulla tävlingar, alla kategorier. Den 4 oktober gick starten för årets upplaga, den 37e i ordningen. Men mycket har hunnit ändrats sedan första starten gick för över 37 år sedan. Idag gäller det inte bara att ha bästa båten och bästa besättningen – du måste även ha de bästa analytikerna i följebåten för att vinna!

Som exempel kan nämnas att under Americas Cup samlade Team USA data från 300 sensorer 10 gånger per sekund. Det resulterade i ca 1 GB data per båt och per dag att analysera. Utöver det tillkom 200 GB videodata per dag att analysera. Man får ju hoppas att analytikerna i följebåtarna inte hade anlag för sjösjuka…

På viss data gjordes även realtids analyser som omedelbart visualiserades på besättningens handburna datorer och surfplattor.

Så vilken båt vinner årets Volvo Ocean Race? Det vet vi i juni 2015. Men det råder ingen tvekan om att SCAs tjejbåt har seglare i absolut världsklass – sen är det bara att hoppas att de även har de bästa analytikerna.

Skriven av Pär Hellström

,