Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Därför jobbar din gamla receptionist som marknadsassistent - ExploreCurate

Därför jobbar din gamla receptionist som marknadsassistent


Med Google Analytics kan man spåra det mesta. Vilken information dina besökare tar del av, vilka filer dina medlemmar laddar ned, eller vilka produkter dina kunder köper. Ganska nyttiga grejer.

Bortsett från all information som Google Analytics samlar och presenterar i grundutförandet, om man adderar mål- och händelsespårning, stöd för demografi och intresserapporter eller till och med dataimport från ditt säljsystem kan man säga att dina Google Analytics-data består av väldigt mycket värdefull information.

Det är en förenkling att säga att man kan följa användarnas beteende på er webbplats. En utförlig och i många fall mer korrekt beskrivning skulle vara att man kan få insikt i kundernas köpvanor och att man kan se vad i utbudet som är mer intressant än annat. I vissa fall hamnar man ganska nära sanningen om man säger att man kan se exakt vad man får när man spenderar 60.000 per månad på köpta sökord (och vilka sökord som är bäst), och att det är män mellan 30 och 40 som är de sämsta kunderna.

För väldigt många, dina största konkurrenter inräknat, är denna information lika attraktiv som den sista flaskan Trocadero på discot 1980.

Det finns också de som aspirerar på att konkurrera. För dem är informationen ännu viktigare. Det är kostsamt, oavsett bransch, att pröva sig fram till vilka sökord som är mest effektiva för att nå de där kunderna man behöver få. Det vet ju du som redan har spenderat de pengarna.

Dina Google Analytics-data är affärshemligheter, det är självklart. Inget du skulle dela med dig så att säga.
Problemet är att du inte har en aning om vilka som har tillgång till datat. Det är ju IT-avdelningen som sköter det där.

Det är väl ett par stycken på marknadsavdelningen som kommer åt Google Analytics. Det är ett par andra anställda också, och ett par konsulter någon tog in för att göra något. Och en receptionist som fick sluta för några månader sedan, hon som tog ut rapporter en gång i veckan till ledningsmötet.

Om du ber IT-avdelningen kontrollera vilka som har tillgång så kanske du upptäcker att de där anställda inte längre jobbar kvar på ert företag, men ingen har kommit ihåg att ta bort dem från Analytics. Detsamma gäller de där konsulterna, de vars uppdrag tog slut för ett år sedan.

Och den där receptionisten som fick sluta. Hon jobbar visst som marknadsassistent idag. Ja, hon har fortfarande tillgång till Analytics, och ja, hon tar fortfarande ut rapporter en gång i veckan till ledningsmötet. Problemet är att hon inte längre jobbar hos dig. Ledningsmötet är på ett annat företag.

Skriven av Andreas Sandin.

Läs även

Lägg champagnen på kylning inför din nästa Analytics-rapport

Den djupa förståelsen om trafikkällor är den viktigaste insikten för digital framgång (whitepaper)