1994 var en underbar TV-sommar för alla svenska fotbollsfans, men det var fortfarande ett ganska fattigt TV-utbud om man inte gillade Beverly Hills förstås…
1994 var också ett år då man förutspådde hur TV-reklamen skulle utvecklas. Liksom nu fanns det såklart experter. Inte minst s.k. reklamgurus. Det här är vad Ed Artzt, dåvarande VD för världens största reklamköpare Procter & Gamble förutspådde då och vad som egentligen hände.
Den här artikeln är förgylld med tidstypisk reklam.
Ed förutspådde 1
TV är inte längre så starkt finansierad av reklam och det kommer att bli svårare för annonsörer som Procter & Gamble att nå ut med sitt budskap.
Vad hände egentligen?
Reklam står fortfarande för den största delen av ekonomin i TV-världen. Procter & Gamble har successivt hittat digitala alternativ för sin kommunikation, har uppnått en lägre kontaktkostnad och har idag bättre koll på den faktiska effekten.
Ed förutspådde 2
TV-tittarna kommer att vara mer styrda av program än kanal i sitt TV-beteende. Det kommer att innebära stora utmaningar för att annonsörerna att kunna följa TV-tittarnas mer fragmenterade beteende.
Vad hände egentligen?
Idag tittar vi på längre program snarare än följer kanaler, men vi är också på väg att lämna TV och konsumerar våra filmer och serier på Netflix, HBO, Youtube m.fl.
De plattformar som inte är dedikerade betalkanaler använder idag data- och beteendedrivna annonsplattformar där annonsörerna får betala utifrån ett auktionsförfarande (RTB).
Ed förutspådde 3
Fjärrkontroller kommer att gå från ”välja kanal” till att ”välja program” och det kommer att vara möjligt för TV-tittarna att schemalägga sitt tittande och fjärrkontrollen kommer också att veta vad TV-tittaren valt att titta på och utifrån det kunna rekommendera program.
Vad hände egentligen?
Jo, men visst. Det finns idag inspelningsbara och ”shemaläggnings” apparater och tjänster som t ex TiVo.
Ed förutspådde 4
Reklamen kommer att visas parallellt med programmet och det kommer inte att vara möjligt för TV-tittarna att exkludera reklamen.
Vad hände egentligen?
Tittarna har fått valet att både avbryta och välja bort reklamen. Youtube låter oss välja bort om vi inte vill se reklamen och TV4 låter oss betala för att slippa reklamen på TVPlay. Annonsörerna har fått möjlighet att både välja bort och ändra reklamen i program utifrån när och på vilken plattform tittarna väljer att se det.
Ed förutspådde 5
Vi kommer att kunna rikta vår reklam utifrån demografi. Om en familj har ett spädbarn kan vi verifiera det och Pampers kan annonsera riktat.
Vad hände egentligen?
Ja, här överskattade experterna framtida tekniska möjligheter. I alla fall när det gäller linjär TV. Men hjälp av olika typer av spårning, Behavioral targeting och Marketing Automation metodik och teknik kan Pampers kommunicera betydligt mer riktat idag.
Källa: Industry leaders Magazine
Läs också
TV-branschens kris ger svaret på papperstidningarnas olösta fråga