Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Fokus på sociala medier - men räkna inte ut Google - ExploreCurate

Fokus på sociala medier – men räkna inte ut Google


Än är det uppenbarligen för tidigt att avskriva Google som viktig trafikkälla till mediasajter.

I förra veckan avslutade den tyska publicisten Axel Springer sitt ”experiment”, som innebar att man förhindrade Google från att använda utdrag ur deras innehåll för Google News. Det visade sig snabbt att åtgärden resulterade i att trafiken från Google generellt sjönk med 40 procent, från Google News med 80 procent.

Det största fokuset hos publicister tycks idag ligga på att ständigt förbättra trafik, i form av klick och delningar från sociala medier. Uppmärksamheten när det gäller Google och Google News är inte alls lika intensiv som tidigare.

parsely-referral-data

 

BuzzFeed meddelade tidigt i år att trafiken från Facebook var fyra gånger större än den från Google. Men då ska sägas att BuzzFeed optimerar sitt innehåll för delningar i sociala medier. Flera branschföretag konstaterar istället att Google fortfarande står för 35 procent av trafiken till medieföretagen, Google News mellan 10-25 procent.

Det spekuleras mycket i anledningen till att rapporteringen i princip helt domineras av hur viktig trafiken från sociala medier, trots att Google uppenbarligen inte på långa vägar kan räknas bort. Svaret tycks vara ganska enkelt. Publicisterna har helt enkelt lärt sig hur Google vill att de ska skriva texter, sätta rubriker och använda nyckelord.

– Jag misstänker att många helt enkelt använder SEO utan att egentligen tänka på det längre, säger Danny Sullivan på SearchEngineLand. Sökmotoroptimerare har ägnat flera år åt att lära en hel generation av publicister hur man gör.

Men än tvistar de lärde. Vissa menar att detta fokus på sociala medier är bättre för läsarna. Att om publicister faller i fällan och börjar skriva för Google News, då skriver de inte längre för människor.

I’ve heard people call SEO dead literally since I started writing about it in 1996 — no joke!

KÄLLA: Digiday.

BILD: Global Panorama.

,