Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Är detta historiens häftigaste "selfie"? - ExploreCurate

Är detta historiens häftigaste ”selfie”?


Vid 17-tiden på onsdagseftermiddagen kom det glädjande beskedet att rymdsonden Rosettas landare, Philae, lyckats med konststycket att pricka rätt på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko.

En fantastisk, historisk framgång för ESA (European Space Agency), att för första gången i mänsklighetens historia lyckas landa en rymdfarkost på en komet.

Vi som sett actionrullen ”Armageddon” med Bruce Willis i spetsen, vet att det inte är någon lekstuga direkt. Starkt jobbat av Rosetta alltså, som varit på resande fot genom solsystemet i tio år.

Men, den allra största bedriften genomfördes för en månad sedan, när rymdsonden tog den häftigaste ”selfien” någonsin.

Rosetta vände kameran mot sig själv och fixerade snyggt kometen i bakgrunden på 16 kilometers avstånd. Tittar man noga på bilden ser man ånga och gas spruta från kometens ogästvänliga yta.

Rymdsonden fortsätter nu snurra runt kometen medans jobbet bara börjat för landaren Philae. Men det är en helt annan historia.

Läs även

Kan selfiestången bli årets julklapp

Konsten att få många likes på sina Instagramfoton

BILD: ESA/Rosetta/Philae/CIVA

,