Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
En vecka med iPhone 6 Plus - här är domen

En vecka med iPhone 6 Plus – här är domen


Efter en vecka med den nya iPhone 6 Plus kan jag konstatera – den är stor och uthållig!

Jag har haft flera modeller av iPhone, de flesta sedan iPhone 3G närmare bestämt, och jag har varit väldigt nöjd med alla. Så nöjd att jag gått över helt till Mac även när det gäller datorer efter ett antal år med diverse Linux-distributioner och fått i princip hela utvecklar-styrkan på Hackyard med mig. Vi använde alla Ubuntu i flera år (Windows kastade vi ut redan redan under tidigt 2000-tal), men kände att det var ganska mycket konfiguration, hack och pill för att få till det exakt som vi ville.

I give you OS X

 

OS X gav mig just det jag saknade i de flesta Linux-distributioner – känslan av att det var färdigt. Inget hackande, inget konfigurerande, inget trixande. Det var snyggt, polerat, fungerade på en gång och hade fortfarande styrkan av ett operativ med Unix i botten.

Efter att ha fått ögonen på iPhone runt 2008, blev jag väldigt sugen på att testa den, mest för att jag tyckte att touch-skärmen var häftig även om den var lite stor. Sagt och gjort – jag skaffade en iPhone. Det var i det ögonblicket jag insåg styrkan med Apples setup – hårdvara och mjukvara gjorda för varandra, bara för varandra.

Visst, iOS är låst. Apple bestämmer vad du får och inte får göra med din egen telefon, man borde få bestämma själv och så vidare Jag har testat Jailbreaks flera gånger. Jag har ”låst upp” min telefon för att kunna göra de saker Apple inte vill att jag ska kunna göra. Varje gång jag har gjort denna typ av upplåsning har jag till slut återgått till den låsta varianten av olika anledningar, mest på grund av att dessa jailbreaks inte ger mig något extra. Visst – jag kan bestämma hur mina ikoner ska se ut och vilka olika snabb-knappar jag kan ha på min låsskärm, men helt ärligt – det är inte värt det. Jailbreak gör telefonen slö och osäker med de olika säkerhetshål det medför. Framför allt – det suger livet ur ditt batteri. Jag har något jag själv kallar för batteri-aspberger (du vet var du hörde det först) – jag klarar inte av att batteriindikatorn står på rött. Med mindre än 50% kvar börjar paniken sprida sig i kroppen och jag börjar febrilt leta laddning. Osunt både för mig och telefonens batteri, men jag kan inte hjälpa det. Nu var det inte meningen att den här artikeln skulle gå igenom för och nackdelar med Jailbreak, så tillbaka på rätt spår.

Storleken

Mitt första intryck av iPhone 6 plus var som sagt att den är stor – väldigt stor. Dag ett hade jag svårt att hantera den över huvud taget. Det är klart att det fungerar med två händer men jag är van att göra allt med en hand och då blir det problematiskt, jag har dessutom ganska små händer vilket gör det hela snäppet svårare.

Dag två, när chocken hade lagt sig, gick det faktiskt lite bättre. Jag behövde inte i samma utsträckning tvinga fingrarna, i synnerhet tummen, att nå områden de enligt fysikens lagar inte ska kunna nå. Jag vande mig att hålla telefonen lite annorlunda för att på så vis kunna nå lite bättre och idag tänker jag inte på det alls. Jag tycker så klart fortfarande att den är stor, men det är inte ett problem längre. När jag däremot tar upp min gamla iPhone 5 känns den löjligt liten och jag blir förvånad över hur fort jag vant mig.

Skärmen

Den stora och klart förbättrade skärmen är bra, det är inget snack om det. När jag tar bilder och tittar på dem i telefonen blir jag häpen över klarheten och skärpan. Självklart gör den uppgraderade kameran sitt, men även när jag tittar på gamla bider tagna med iPhone 5 så känns det som att de fått nytt liv (Klyscha? Japp!).

Kameran

Den nya bildstabiliseringen är grym! Den tillåter längre slutartider vilket i sin tur innebär bättre bilder i sämre ljus. Autofokus är blixtsnabb. Det går att få riktigt fin bakgrundsoskärpa, så kallad bokeh, vilket gör att bilderna ser riktigt proffsiga ut. Det nya slow-motion-läget är fantastiskt, 240 bilder per sekund i HD (720p). Det enda som är problematiskt är att hitta något som rör sig snabbt nog för att bli roligt att se i slow-motion.

Prestandan

Det är klart att telefonen är snabb, processorn är ju klart mycket vassare än den i min gamla iPhone 5. Däremot tycker jag inte att den är så snabb som den borde vara. Jag är helt övertygad om att det här beror på iOS 8, den förmodligen buggigaste versionen av iOS jag någonsin sett. Om det sedan beror på att Steve inte är kvar och pedant-styr allt inom Apples väggar eller något annat låter jag vara osagt, men jag har sett liknande tendenser även i andra sammanhang. Illa är det hur som helst. En uppdatering av iOS 8 bör ordna dessa problem och en sådan är på gång.

Batteriet

Så var det dags för batteriet  – mums är min spontana kommentar. Jag tog en skärmdump för att visa min faktiska batterianvändning.

IMG_0054

Sedan senaste laddning till 100% har jag haft telefonen i standby i 1 dag och 7 timmar, samt använt den aktivt i nästan 9 timmar. Det är alltså totalt 40 timmar sedan senaste laddning och då har jag ändå 18% batteri kvar(!). För dem som är vana med iPhone ( eller kanske vilken annan smartphone som helst ) är det här helt sjuka siffror! Från morgon dag ett till kväll dag två och nästan en femtedel av batteriet kvar. Äntligen kan jag slappna av och inte behöva tänka på att spara batteri jämt och ständigt, jag kan spela eller surfa lite på väg till det där mötet utan att riskera den röda faran (under 20% batteri). Om jag ska vara helt ärlig var batteriet den enda anledningen till att jag valde Plus-modellen istället för den vanliga och attans vad belönad jag blev för det.

Slutsats iPhone 6 Plus

Jag är väl den första att erkänna att jag gillar Apples produkter, men den här gången är till och med jag förvånad. Det som gör iPhone 6 Plus till en solklar vinnare är självklart batteriet. Jag kan använda telefonen i två dagar utan att behöva ladda den och då menar jag använda på riktigt, inte lägga den åt sidan i flygplansläge för att få fin batteri-statistik. Jag kan slappna av nu!

Som jag sa i början är styrkan med Apples setup att hårdvara och mjukvara är gjort för varandra, det är ju då väldigt synd att iOS 8 är så buggigt. Här får man ju hoppas att Apple tar sig i kragen ordentligt. Gör färdigt operativet och släpp det när det är klart istället för att stressa och tvinga ut ofärdig kod. Hör du mig, Tim?

Trots iOS 8 är jag grymt nöjd med min telefon, jag rekommenderar vem som helst som önskar bättre batteritid att åtminstone överväga den större iPhone 6 Plus. Förmodligen är det ingen som ångrar sig.

Läs även

Sex bisarra dejtingsajter du inte trodde fanns

YouTUbe tar upp kampen med Spotify

,