Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Lägg champagnen på kylning inför din nästa Analytics-rapport - ExploreCurate

Lägg champagnen på kylning inför din nästa Analytics-rapport


Det har gått många år sedan webbanalys blev på riktigt. Idag har de flesta tillgång till verktyg som Google Analytics, eller får åtminstone regelbundna rapporter.
Många är vi som är överens om att ett företags fortlevnad i den digitala tidsåldern i allt större grad blir beroende av beslut baserade på innebörden i dessa rapporter.

Att göra en insiktsfull analys av ett antal Analytics-rapporter kan vara en ganska stor utmaning. För den som spenderat en liten stund med att bläddra i menyerna i Google Analytics-gränssnittet blir det ganska uppenbart att mängden data som samlas in och sättet man kan skära den vida överstiger det initiala behovet (du ville ju bara veta hur många som besökt din webbplats med iPad).

De flesta analyser blir fel

Inte så mycket på grund av att det är så stora fel på slutledningsförmågan hos den som läst rapporterna och kommit fram till varför något sker och vad som ska göras, utan för att datat som ligger till grund för slutsatserna är felaktigt.

Anledningen till att avvisningsfrekvensen har sjunkit till 25% (eller med andra ord skälet till att var fjärde besökare plötsligt verkar dö framför skärmen hellre än att göra fler sidvisningar) är att hälften av sessionerna görs av era egna medarbetare.

Många har den egna hemsidan som startsida, vilket innebär att även ett besök på ExploreCurate.com alltid innebär att den egna hemsidan får ytterligare ett besök.
Andra använder interna system eller extranät som ligger under lösenordsskyddade delar av den vanliga hemsidan. Vissa har till och med hela intranät som från början bestod av en kopia av den publika hemsidan, och Analytics-taggen följde med i farten.

I de flesta fall är vissa av dessa beskrivningar förstås ytterligheter, men andra är inte ovanliga. Oavsett vilka som gäller för just ert företag beter sig den egna personalen aldrig som den tilltänkta besökaren.

Datat som samlas in i er Google Analytics-egendom får sakteliga samma doft som den där osten som du förvarar i garaget för att din sambo vägrar låta dig ha den i kylskåpet.

Räddningen

Det dock finns en räddning, och den stavas filter. Google Analytics är nämligen utrustat med möjligheten att införa permanenta filter på insamlat data, och filter i samband med vyer innebär att din fru inte tolererar osten när den ligger i garaget, men faktiskt kan tänka sig att ta en liten bit av den när den ligger i kylskåpet.

En vy är vad det låter som, en vy av det data som samlats in i din webbegendom.

I en ny webbegendom finns från början bara en vy och mitt tips är att behålla den ofiltrerad som en rå data. Det kan ju faktiskt uppstå ett tillfälle när du behöver ta ett beslut baserat på vad dina medarbetare gör eller inte gör på er webbplats. Se istället till att skapa en ny vy och applicera de filter som krävs för att vädra dina rapporter från den gamla osten.

Se till att ta fram en lista på alla eventuella sidor och underkataloger som vanliga användare inte besöker, och filtrera bort dem. Se också till att lägga in samtliga ip-adresser som företaget använder och lägg in även dem.

Filter gäller inte historisk data, så notera vilket datum filtren lades in och lägg champagnen på kylning. Nästa Google Analytics-rapport kommer att vara skön läsning.

Artikelförfattare: Andreas Sandin, Hackyard Internet