Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
NaturalCycles - det digitala preventivmedlet - ExploreCurate

NaturalCycles – det digitala preventivmedlet


NaturalCycles är ett hormonfritt preventivmedel i form av en p-app – en online p-dator. P-appen som är 99,9 procent säker- och en hormonfri preventivmetod  är tillgänglig i mobiltelefonen. Metoden är baserad på mätning av kroppstemperatur. Bakom tjänsten står bland andra Elina Berglund, en svensk kärnfysiker från CERN

NaturalCycles använder kroppstemperatur för att kartlägga var i menstruationscykeln en kvinna befinner sig. Den visar om dagen är grön eller röd, det vill säga om kvinnan kan bli gravid den dagen eller inte. De gröna dagarna är mer än 99,9 procent säkra.

NaturalCycles ger 12 procent fler säkra dagar än en p-dator

Baserat på medicinsk grundforskning har forskarna bakom NaturalCycles utvecklat en ny algoritm, som med hög träffsäkerhet förutsäger när ägglossningen sker. Metoden är vetenskapligt testad och visar bland annat att NaturalCycles ger 12 procent fler säkra dagar än en p-dator, som är den befintliga preventivmetod som också mäter kroppstemperatur. Dessutom är p-appen lättare och billigare att använda tack vare att man slipper köpa dyr utrustning och istället använder sig av sin smartphone eller dator.

– Vi har skapat något vi själva saknade – ett säkert hormonfritt preventivmedel som är lätt att använda, säger Elina Berglund som är en av grundarna till appen i ett pressmeddelande. Det hela började när jag själv var på jakt efter ett preventivmedel utan hormoner och testade p-datorn. Då upptäckte jag att den var dyr, otymplig, gav mig orimligt många röda dagar samt anmärkningsvärt nog prickade fel ägglossningsdag. Vi började då samla in egen data från en grupp kvinnor och utvecklade en träffsäker algoritm, som nu utgör grunden för NaturalCycles.

Elina Berglund har tidigare varit forskare i fysik vid CERN i Genève och var en av de ansvariga projektledare för teamet som hittade Higgs partikeln sommaren 2012. Samma metod som användes för att hitta Higgs partikeln har nu Elina Berglund applicerat på att hitta när kvinnor har ägglossning med NaturalCycles.

Den första versionen lanserades i juni 2013 och idag använder över 10000 kvinnor världen över NaturalCycles. I samarbete med Karolinska Institutet har man nu inlett en bredare klinisk studie baserat på datan som samlas in via kvinnors användande av NaturalCycles för att driva forskningen kring fertilitet framåt.

NaturalCycles är ett preventivmedel men fungerar också bra som hjälpmedel för den som vill bli gravid, en så kallad fertilitetsmonitor.

Läs även

44 nyttoappar som gör dig mer produktiv

5 fotoappar som alla fotografer älskar

Bild: Techcrunch
Källa: MyNewsDesk

,