Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Därför kan du få chip under huden om fem år - ExploreCurate

Därför kan du få chip under huden om fem år


Aktivitetsmätare är bara första steget. Snart har vi chip under huden som mäter allt från rörelse till blodvärden.

Hannes Sjöblad är aktiv i Bionyfiken, en förening som vill sprida kunskap om teknikutvecklingen inom syntetisk biologi, bioteknik och kroppshackning. För en tid sedan deltog han och ett antal andra medlemmar i ett ”implantation party”. Med hjälp av en piercingfirma i Stockholm opererade de in ett rfid-chip under huden. Chip och ingrepp kostade deltagarna drygt 2 000 kronor var.

– Rfid-chip är inte en sensationell teknik, vi har haft det på kossor och andra husdjur i många år. Tanken med chip i handen är att jag vill sluta ha nyckelknippa och passerkort.

Men det här är bara början, tror Hannes Sjöblad:

– Om några år kan vi ha pulsmätare och mäta blodtryck och blodsocker under huden. Då blir tekniken något annat: den bara finns där, jag behöver inte bryr mig om den. Dagens wearables gillas av tekniknördarna, men bland vanligt folk slår de inte, de hamnar i byrålådan. När tekniken blir enklare och nyttan överväger stöket att lära sig den kommer det att slå igenom.

Hannes Sjöblad tror att chip under huden nått ett brett genomslag inom fem år. Och det är bara början på en allt bredare trend av kroppsnära teknik:

– Wearables kommer att i betydande utsträckning vara osynliga och alltid på, vi kommer inte att behöva bry oss om dem, säger han. De kommer att vara klistrade på huden, eller inne i huden.

Källa: IDG

Läs mer

10 innovationer som gjorde världen lite bättre 2014

Forbes listar sex digitala trender inför 2015

Twitter planerar att köpa Justin Biebers selfieapp

 ,