Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
I streamingtider, vinylen slår rekord - och jag gråter en skvätt - ExploreCurate

I streamingtider, vinylen slår rekord – och jag gråter en skvätt


Det hettar till på marknaden för streamingtjänster. Och varumärken som Spotify, Apple, YouTube kommer att fortsätta slåss om användare och artisternas kataloger oavsett vad Taylor Swift och andra kritiker från musikbranschen tycker om deras affärsmodeller. Vi har skrivit en hel del om detta här på ExploreCurate.com.

Då ramlar nyheten in, försäljningen av vinylskivor har för första gången sedan Oasis- och Spice Girlstider passerat miljonstrecket i Storbritanien, och är inför julrushen på väg mot 1,2 miljoner för 2014.

Vinyl är åter Big Business, värd upp emot 20 miljoner pund, inte längre en sysselsättning för vinylsamlande nördar. Från bottennoteringen 2007, med drygt 200.000 sålda vinyl, har försäljningen ökat drastiskt.

Även i Sverige pekar försäljningen uppåt, från 7.000 vinyl 2006 till 200.000 förra året, en ökning med 2.700 procent. Branschen hoppas på 300.000 för 2014.

Allt fler artister väljer att komplettera CD- och streaming med vinyl vid lanseringar av sitt nya album. Ett exempel är Pink Floyd, vars nya album ”The Endless River” släpptes för ett par veckor sedan.

Med den bästa försäljning första veckan av ett nytt vinylalbum under 2000-talet illustrerar Pink Floyd de brittiska konsumenternas återuppväckta kärlek för det här formatet, säger Martin Talbot, från UK Official Charts Company. Nästa år planerar företaget att introducera en speciell topplista för vinyl varje vecka.

Trots den drastiskt ökade försäljningen är dock vinyl en liten nisch av hela musikbranschen, med två procent av marknaden.

FOTNOT: Det är med en tår i ögonvrån undertecknad skriver dessa rader. Varje gång ordet vinyl nämns i en artikel återkommer sorgliga minnen från försäljningen av mina egen samling, 3.000 album, 800 singlar. Varje plastbit med en egen historia, en egen liten dagbok, fylld med minnen. Det är tre år sedan nu. Så var det sagt.

Här är de tio mest sålda vinylalbumen under 2014:

1. Arctic Monkeys, AM

Arctic-Monkeys-AM

2. Jack White, Lazaretto

A1P4mqP3h9L._SL1500_

3. Pink Floyd, The Endless River

Pink-Floyd-Endless-River-Album-Cover

4. Royal Blood, Royal Blood

royalblood

 

5. Oasis, Definitely Maybe

91qiLBWnzJL._SL1425_

 

6. The Stone Roses, The Stone Roses

The Stone Roses

7. Pink Floyd, The Dark Side of the Moon

Pink Floyd

8. Led Zeppelin, Led Zeppelin

Led Zeppelin

9. Led Zeppelin, Led Zeppelin III

Led Zeppelin

10. Led Zeppelin, Led Zeppelin II

Led Zeppelin

 

KÄLLA: Mashable

LÄS ÄVEN

Take That väljer bort Spotify – lanserar nytt album hos Google

90-talisterna kommer att förändra världen

Den sista infografiken du behöver