Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Så blir du snyggast i flödet - 10 steg till den perfekta selfien - ExploreCurate

Så blir du snyggast i flödet – 10 steg till den perfekta selfien


Hur tar du den perfekta selfien? Här är den ultimata guiden och de tio bästa tipsen om hur du tar den bästa selfien.

1. Höj kameran
Hur vältränad du än är så är du aldrig vacker underifrån. Dubbelhakorna fladdrar och från ett perspektiv snett underifrån blir du snabbt närbesläktad med en padda. Det absolut grundläggande om du ska ta en bra selfie är därför att alltid höja kameran. Låt linsen vara ovanför dina ögon, pekande en aning snett neråt.

2. Använd armen
En bra selfie bör innehålla en utsträckt arm och den får gärna synas för det är ju då du verkligen ser att det är en selfie. Var därför inte rädd för att medvetet låta armar och kanske en bit av ett finger synas lite vid linsen, just för att skapa den där härliga känslan av att du verkligen tagit bilden själv.

3. Sök ljuset
Fotografi härstammar från de grekiska orden för ljus, skriva och rita. Betydelsen är alltså ungefär ”skriva med ljus”. En bra bild behöver ljus, som gärna får komma från rätt håll. Motljus kan ställa till det. Grundregeln är att fotografen ska ha solen i ryggen, men vid selfies blir det förstås tvärtom. Du är visserligen fotografen, men eftersom du också är porträttet får du inte glömma bort åt vilket håll strålkastarljuset ska peka.

4. Plugga format
Ska du ha bilden liggande eller stående? Livet är fullt av svåra val. Att filma med kameran stående är det fängelsestraff på, det hoppas jag du känner till, eftersom film och tv normalt inte visas på högkant. För stillbild har det kanske inte samma betydelse, det är lite tycke och smak, men i ett blogginlägg kan en liggande bild hamna i bättre balans med texten. Det viktiga här är att du blir medveten om skillnaden och om vad som händer när du vrider på kameran.

5. Välj kamera
Moderna mobiltelefoner har oftast två kameror. En som sitter på bak på och en som sitter på fronten. Den på fronten är den som är väldigt bra när det är selfie-dags, för då ser du ju displayen och kan på så sätt ha kontroll över bilden. Men vad många glömmer bort är att frontkameran på till exempel en Iphone är av något sämre kvalitet än den andra. Så vill du ha bästa tänkbara bild ska du helst använda dig av kameran som sitter bak på. En avvägning alltså – att ha full kontroll och se bilden eller att få bästa bildkvalitet men inte riktigt kunna se displayen.

6. Välj blickriktning
Du ska givetvis titta in i linsen för att få bästa kontakt med kameran. Många stirrar in i displayen och ser därför lite frånvarande ut. Är ni flera framför kameran kan det vara idé att berätta för folk var linsen sitter. Frontkameran är svår att se och används kameran som sitter bak kan en del ha så avancerade bling-bling-fodral att själva kameralinsen är omöjlig att hitta i röran. Sök linsen och hångla med kameran så blir det bra.

7. Puta inte
En selfie blir inte bättre för att du försöker se bättre ut. Att puta med munnen, sätta en klädnypa i nacken, suga in kinderna, stirra med ögonen, göra tåhävningar, fälla bak axlarna, fälla in knäna och så vidare – alla de där knepen fungerar inte om du vill vara dig själv framför kameran. Försök slappna av, tänk på något som gör dig varm och glad inombords och försök glömma kameran så kommer du att få bäst resultat.

8. Spegel? Nej tack
Många har kommit på det finurliga knepet att använda sig av en spegel när de tar en selfie. Men den tekniken lämpar sig bättre för produktbilder eftersom du själv hamnar bakom mobiltelefonen. Använder du blixt får du räkna med att den slår tillbaka på dig själv och din kommande modellkarriär. Vissa stirrar också in i displayen, andra stirrar in i spegeln och resultatet av en flackande blick gör att du ser halvdöd ut. Skit i spegeln

9. Granska din selfie
Att sträcka ut armen och ta en bild på sig själv är förenat med risker. Det finns utstickande kroppsdelar som av misstag kan komma med. Det här hände före detta vänsterpartiledaren Lars Ohly som en sommar knäppte en selfie på sig själv och råkade få med sin pillevipp. Det är lätt att bli så självupptagen att du bara ser dig själv och inte dina, och andras, mer hemliga saker som av misstag också kommer med. Så glöm inte att granska bilden före publicering.

10. Next-gen selfies
Känner du att du vill ta selfien till nästa nivå har du all världens möjligheter med hjälp av nya tekniska innovationer. Selfiepinnen låter dig nå längre med ”armen”, och det finns modeller som via blåtand kan fjärrstyras så att du lättare kan trycka av. Med en drönare kan du få nya bildvinklar och ta en Google earth-selfie på din hjässa. I framtiden kommer du att kunna ha en selfiedrönare som följer efter dig, strax ovanför huvudet, och automatiskt tar en selfie var tionde sekund. Underbart!

Läs även

Är detta historiens häftigaste selfie?

Nu finns en nyhet för alla Instagramanvändare: selfiestången

Konsten att få många likes på sina Instagramfoton

Källa: IDG