Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
YouTube slåss för att få behålla sina videostjärnor - ExploreCurate

YouTube slåss för att få behålla sina videostjärnor


YouTube känner flåset i nacken från konkurrenterna i den alltmer lukrativa videobranschen. Under de senaste månaderna har flera av kanalens största namn kontaktats av bland andra Facebook och det omskrivna startupföretaget Vessel.

Som svar har YouTubes ägare Google, erbjudit flera av sina bästa videoproducenter bonusar om de går med på att signera flerårskontrakt, där de förbinder sig att posta sina videos exklusivt på YouTube under en period innan de laddar upp dem hos en konkurrerande tjänst.

Storleken på bonusarna är kopplade till hur bra filmerna presterar på YouTube, men enligt uppgift har Google lagt fram en lång olika typer av erbjudanden i kampen mot sina rivaler.

YouTube ser Vessel som det största hotet, trots att företaget ännu inte avslöjat någon information om sin kommande prenumerationsbaserade videotjänst, eller vilka videoproducenter som kontrakterats. Företaget har samlat in 75 miljoner dollar i riskkapital och planerar att lansera sin tjänst i slutet av året.

Videoproducenter som kontaktats av Vessel, säger att företagets affärsplan är att videos laddas upp exklusivt för tre dagar och att en summa betalas ut i förskott, baserad på hur ofta den visats på YouTube.

Vessel menar också att deras tjänst erbjuder en bättre ”professionell” miljö för artisternas videos än YouTube, där de ofta riskerar att visas tillsammans med privatpersonernas hemmavideos.

Strategiskt är de populäraste videoproducenterna oerhört viktiga för YouTube, eftersom besökarna återkommer till deras kanaler regelbundet, inte minst med tanke på YouTubes planer på att själva starta en prenumerationstjänst. Tester inleddes i november.

Huvuddelen av YouTubes videoproducenter får idag 55 procent av intäkterna från annonsering intill deras videos. Det gäller även uppladdningar av ”vanliga” privata videos. Men de största namnen har länge krävt bättre avtal, något som YouTube motsatt sig.

En av You Tubes största namn är Michelle Phan, style-guru, med över sju miljoner följare i sin kanal. Video är idag bara en liten del av hennes imperium, som även omfattar en bästsäljande bok, en egen cosmetic line hos L’Oréal samt reklamuppdrag hos t ex Dr Pepper och Toyota.

YouTube dominerar fortarande streamingmarknaden för video, med sina en miljard visningar per månad och har en stark och mäktig ägare i Google.

Faktum som antagligen får de flesta videoproducenter, hur stora de än må vara, att fundera både en och två gånger över eventuella konsekvenser av ett avhopp.

LÄS ÄVEN

Därför behöver alla företag en YouTube-strategi

Därför är YouTube-stjärnorna de nya mediemogulerna

KÄLLA: Wall Street Journal

BILD: Gage Skidmore.

,