Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Native advertising och mobilen - en växande trend - ExploreCurate

Native advertising och mobilen – en växande trend


Mobilt står för en allt större del av trafiken till nyhetsmedia och konsumenterna tillbringar en konstant växande tid på sina enheter. Men plattformen står fortfarande för en proportionellt liten del av annonsintäkterna. Nära en femtedel jämför med desktop.

Native advertising börjar dock få besökarnas uppmärksamhet, men publicister har en lång väg att gå för att få annonsörerna att satsa mer på mobilen som verktyg för den typen av marknadsföring.

– Varumärken och annonsörer försöker fortfarande bli bekväma med mobilen, säger en analytiker. Formatet är inte stardardiserat som fallet är när det gäller banners. Detta gör skalbarheten till en utmaning, eftersom produktion av innehåll för olika plattformar och designfaktorer snabbt kan äta upp resurser.

Enligt en studie av Marin Software, är klickkonverteringen för Facebooks annonser i nyhetsflödet på mobil 187 procent större än på desktop.

Här är några diagram som visar nuvarande status för native ads på mobiler:

Hur marknadsförare föredrar att köpa native ads:

native5

 

Native ads fungerar bättre på mobil än desktop, där innehållet måste tävla om uppmärksamheten med månag andra element. Diagrammet visar klickkonvertering (CTR):

native1

Trenden är densamma när det gäller engagemang och tid som spenderas på native ads, mobilen ligger högst. Diagrammet visar spenderad tid på native ad i sekunder:

native2
När det gäller olika typer av innehåll, visar nyhetsmaterial högst klickkonvertering, men spenderad tid är lägre än för ekonomi och livsstil.

native3a

native3b

 

Mediesajten Digiday har listat de fem hetaste diskussionsämnena kring native advertising under förra året och hävdar samtidigt att trendordet för 2014 – enligt Association of National Advertisers – ”programmatic” kanske borde ha varit ”native”.

1) Native Ads debuterade i print
New York Times producerade en rad genomarbetade native ads online under förra året, men under 2014 tog man ytterligare ett steg och lyfte över formatet till print. En annons över åtta sidor för Shell publicerades först online, för att sedan levereras till pappersprenumeranter som ett extra omslag. Washington Post körde sin första native ad i print under hösten, även det för Shell.

2) Inte alla är glada
Kritiker mot native advertising finns naturligtvis: ”Journalism has surrendered”, skrev en strategiker. De främsta argumenten är att native advertising levereras med ett visst mått av bedrägeri, att läsaren måste förmås att tro att annonsen faktiskt består av redaktionellt innehåll.

3) Ingen industristandard
Studier av hur besökare ser på native advertising visar på skiftande resultat, vissa struntar helt i om innehåll försetts med varumärkesloggor eller sponsormarkeringar, andra har inte ens reflekterat över att de funnits eller inte ens förstår vad det innebär. En annan studie visar att två tredjedelar av läsarna känner sig lurade när de klickat på en native ad och nästan lika många litar inte alls på sponsrat innehåll.

4) Fler journalister producerar
Det finns inga generella riktlinjer kring vem som ska producera innehållet i native ads, hur de ska prissättas, mätas eller distribueras. Många publicister tar fullständig redaktionell kontroll över produktionen, andra låter annonsörerna själva bidra med innehåll. En växande skara mediehus använder sin redaktion för att producera innehållet i annonser och en byråchef slår fast:

The best people to write compelling content for the target audience the advertiser is trying to hit are the editors.

LÄS ÄVEN

Tre saker du inte fattat om Native advertising

NY Times och Native advertising – en tuff resa

Ge mig content som genererar en hunkig PT!

KÄLLA: Digiday.