Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Apple passerar Nikon på Flickr

Apple passerar Nikon på Flickr


Flickr publicerade i helgen rankingen av de mest populära kameramärkena bland sina användare under 2014. Flickrs hundra miljoner användare laddade tillsammans upp tio miljarder bilder under förra året och som vanligt är Nikon och Canon i toppskiktet, men detta år blev Nikon passerat av Apple som nu alltså är nummer två.

top5

 

Man visade även data över de mest populära mobila enheterna som används för att fotografera och här dominerade Apple, inte helt oväntat med tanke på placeringen ovan. I listan över de tio vanligaste mobiltelefonerna hittar man Apple på sju placeringar, en minskning från 2013 då man hade åtta placeringar.

top10

På listan är konstigt nog inte iPhone 5s med, vilket verkar konstigt då den i flera månader varit den mest populära kameran. Självklart har heller inte iPhone 6(s) tagit sig in på listan då den släpptes så sent på året. iPhone 6s har som sagt en mycket kompetent kamera med optisk bildstabilisering och bra ljusinsläpp, bilden här under tog jag med min iPhone 6s på julaftonsmorgon i Surahammar.

IMG_0266

Man kan fråga sig om den fullfjädrade DSLR-kameran är på väg att försvinna nu när mobilerna får allt bättre kameror, än är de inte ikapp proffsen men tekniken går som sagt framåt. Bilder som ska användas på webben behöver inte tas med en DSLR längre, det räcker gott och väl med en mobilkamera av bättre modell och med tanke på att både text och bild i pappersformat snart verkar vara ett minne blott får proffskamerorna än svårare att berättiga sig själva.

Läs även

En vecka med iPhone 6 Plus – här är domen
38 fotoappar som alla fotografer älskar

,