Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Kan du hålla mig skadeslös - för evigt? - ExploreCurate

Kan du hålla mig skadeslös – för evigt?


Behovet av köpt, anpassat, digitalt innehåll växer lavinartat. I takt med det ökar även de juridiska kraven. Det som förr kunde avgöras med ett handslag kan idag kräva ett avtal på 50 sidor med långrandiga formuleringar – som i värsta fall handlar om att hålla upphovsmannen skadeslös för evigt.

Content marketing driver konsumtion av innehåll. Behovet av att möta kunden med relevant material är i det närmaste ändlöst. En sökning på ”Content Marketing Sverige” ger ca 1 360 000 träffar på Google. Alla vill ha en del av kakan: kunderna, marknadsförarna och inte minst upphovsmännen.

Förutom att hitta rätt rent innehållsmässigt är det ytterst relevant för hugade content-spekulanter att bekanta sig med den legala sidan av innehållet. Frågan är inte vad jag kan använda, utan om jag har rätt att göra det, och i vilken form. För mycket av innehållet kommer från någon annan. I redigerad, kurerad eller syndikerad form.

Det digitala rättsläget förändras snabbt, kanske inte fullt så snabbt som de ständigt nya produkter och lösningar de relaterar till, men i det närmaste.

Lagstiftning kring digitalt innehåll är inte längre något svart hål. Varje kommersiell kommunikationskanal bör hålla koll på det juridiska.

Vad innehåller din sajt, varifrån kommer ditt material? Om du skulle hamna i en tvist, vad har du för rättigheter? Eller än mer relevant, vad har du för skyldigheter gällande de rättigheter du använt?

Se till att anlita en byrå som har koll på det rättsliga, som har avtal på plats och som kan vägleda dig i ditt val och erbjudande av innehåll. Låt det inte vara krångligare än nödvändigt, men se till att ha torrt på fötterna.

Rubrikformuleringen är visserligen fritt översatt, men är tagen från ett syndikatsavtal jag gick igenom häromdagen. Så läs det finstilta. (Eller inled jakten på ett par guldbyxor.)

Läs även: 

Adwords är rena rama vilda västern

15 digitala trender 2015

Om du bestämt dig för att veta mer om content marketing än andra

,