Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Sveriges största - men okändaste band - ExploreCurate

Sveriges största – men okändaste band


Den svenska musik- och humorgruppen ”De vet du” släppte sin första musikvideo hösten 2011 och blev på bara tio månader ett av Sveriges största YouTube fenomen. Idag har de över 102.000 prenumeranter på sin YouTube-kanal och deras videos har över 20.000 000 visningar. Trots framgångarna är gruppen relativt okänd i Sverige, och gruppens låtar spelas inte på radion.

Gruppen ”De vet du” bildades 2010 av de fyra vännerna Johan Gunterberg, Christopher ”Chris” Martland, Tor Wallin och DJ Hunk. Innan de började sin musikkarriär laddade de upp humoristiska videoklipp på YouTube under namnet ”lidingobladet”. Killarna är uppväxta på Lidingö, och många av deras roliga musikvideos är inspelade på olika ställen på Lidingö.

2012 släppte de debutalbumet Shit Va Pin som blev en stor succe. Ett av gruppens koncept är att driva med redan etablerade artister och fenomen. Gruppen både skriver låtarna och gör sina virala musikvideos själva. Låtarna skriver Johan och Chris på Facebook-chatten, och idéerna till nya låtar får killarna när de är på väg till spelningar och pratar om saker som har hänt, och saker de tänker på som skulle vara roliga att göra.

I höstas kunde vi se gruppmedlemmarna i en reklamfilm för Pantamera där de driver med SD- politikern Margareta Larsson, som år 2011 förlöjligades på nätet efter att hon i riksdagens kammare uppgett en siffra som var fyra gånger så stor som den korrekta.

– Vi ville bara göra en Pantamera-video på vårt sätt. Då kändes sommarkänsla rätt och sedan att påpeka att man får ut 400 000 euro för några burkar bara. Och räknar man om det till svenska kronor blir det ju enligt Sverigedemokraterna 40 000 miljarder svenska kronor, säger ”De vet du” till Expressen.

Sommaren 2013 hade ”De vet du” dubbelt så många lyssningar på Spotify som Yohio, Anton Ewald och Eric Saade hade tillsammans. Samma år var gruppen den mest bokade i hela Sverige, vilket inte är svårt att förstå om man varit på någon av deras spelningar. Liveshowerna bjuder på humor, musik, fest och överraskningar. Numera kan gruppen försörja sig helt på musiken, tack vare alla spelningar.

Förra året släpptes gruppens andra album, ”Radiomusik”. Namnet är en pik mot att bandet, trots dess stora framgångar på nätet inte spelas på radio. ”De vet du” fick även sin egen reality-webbserie på Kanal 5 som handlade om bandets vardagsliv. Serien är klippt av killarna själva, och driver med sina karaktärer. De var även programledare för webbsändningarna av Big Brother.

Här nedan kan du se två av gruppens videos

 

, ,