Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Hur adblockers tar betalt för att släppa igenom innehåll

Annonsfinansierad annonsblockering – hur adblockers tar betalt för att släppa igenom annonser


Adblockers, dvs. programvara som hindrar delar av annonsflödet från att visas när du surfar, blir alltmer populära. I takt med att användandet ökar försöker marknadens aktörer hitta en balans mellan gratis tillgängligt innehåll och en ”lagom reklamfri” surfupplevelse. Därför tar vissa adblockers nu betalt av sajter och annonsnätverk för att ändå släppa igenom deras annonser – Snurrigt? Vi försöker reda ut begreppen nedan.

Bakgrund

I somras stämde en rad stora tyska mediehus med bland andra RTL Group och ProSiebenSat1 i spetsen den populäraste tjänsten, Adblock Plus, för att deras program tar bort för stor del av mediehusens annonsintäkter. Nu diskuterar även mediehusen i Frankrike liknande stämningar.

Med över 240 miljoner användare av adblocker-insticksprogram världen över och en fortsatt kraftig tillväxt förstår man att mediehusen blir skärrade. Deras jakt på lönsamma affärsmodeller underlättas ju inte om annonspengarna uteblir.

Redan då i somras diskuterades det om Google och Adblock Plus samarbetade och hur samarbetet såg ut. Detta eftersom Adblock Plus då släppte igenom Adwords annonser vid sökningar på Google, men stoppade motsvarande annonser på Bing och Yahoo.

Köpa godkända annonser

Numera förklarar Adblock Plus öppet att de i jakt på en hållbar affärsmodell låter större sajter och annonsnätverk betala för att komma med på deras s.k. whitelist. Något som innebär att sajternas annonser inte blockas. Detta får till följd att godkända annonser hos till exempel Google, Amazon och Yahoo nu visas trots att adblockern är aktiverad.

Med godkända annonser menas annonser som lever upp till de kriterier som Eyeo Gmbh, företaget bakom Adblock Plus, har satt upp. De innebär i korthet att formatet inte får uppfattas som störande och att det måste vara tydligt att det är en annons.

Affärsmodellen

I en artikel i Financial Times avslöjas att Eyeo tar en procentsats på annonsintäkten för att släppa igenom annonsen. I det exempel som nämns har Eyeo begärt 30% av annonsintäkten och räknar väl med att den som finansierar sitt innehåll med annonser hellre får ut 70% av annonsvärdet än inga pengar alls. Det ska dock tilläggas att det är lite Robin Hood över Eyeo och att de låter mindre sajter och bloggar komma med på whitelist utan att betala – så länge annonserna lever upp till Eyeos krav.

Avslutande tankar

För sajterna gäller det säkra intäkter och hela tiden leverera värde till annonsörerna. Samtidigt måste sajterna balansera annonsformat och användarupplevelse. Ett visst mått av självsanering där kanske kan minska ökningen av adblocker-användade?

För adblocker-tjänsterna gäller det att hitta en symbios med sajterna som ger båda parter goda möjligheter att överleva, samtidigt som användarna får det annonsskydd som många uppenbarligen vill ha.

Användarna kommer som vanligt att rösta med fötterna och är de som avgör vilka affärsmodeller som långsiktigt fungerar för såväl sajtägare som adblockers.

En studie från Adobe och PageFair om den snabba adblocker-tillväxten hittar du här.

Se också Nyhetssajtens anti-banner-strategi lockar unga besökare.

Skriven av Jonas Lindholm.

,