Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Marknadsförare, det är nya tider nu - så här jobbar du bäst med journalister - ExploreCurate

Marknadsförare, det är nya tider nu – så här jobbar du bäst med journalister


Marknadsförare och journalister. Två yrkesgrupper i skilda världar, i klassiska branscher som egentligen har mer gemensamt än vad som skiljer dem åt. Men det är nya tider nu. Och den heter content marketing.

Det har inneburit att journalister allt oftare kliver in på företagens marknadsavdelningar, som frilansare eller fast anställda, och i många fall vänder upp och ner på den trygga tillvaron. Helt plötsligt ska dessa två motpoler jobba tillsammans.

ExploreCurate har tidigare bjudit på nio journalistiska lärdomar för content managers, en instruktion i vad som driver bra content marketing.

Contently har sammanställt sju gyllene regler för de marknadsförare som vill hålla sin journalist på gott humör. Tilläggas ska att denna genomgång även bör studeras av redaktionella chefer, eftersom det visat sig att de också kan ha stora problem att handskas med journalistisk talang.

Det här är alltså känsliga saker. Det vet jag av egen erfarenhet. So, pay attention:

1. Journalister är inte copywriters.

Copywriters förväntar sig att varje detalj av copy, varje produktbeskrivning, varje epost-utskick etc är genomarbetade, kontrollerade och korrigerade i all oändlighet.

Journalisten levererar sin artikel och vandrar vidare till nästa uppdrag. Ytterst sällan begär deras redaktörer korrigeringar eller större ingrepp.

Och det beror på att journalisten oftast vet vad som förväntas av dem. Men var inte rädd att framföra synpunkterna, håll dem bara till ett minimum och se till att det sker första (dvs sista) gången.

2. Var tydlig med vad du vill ha

De flesta önskemål om ändringar sker när marknadsförare inte framför sina förväntningar vid starten av ett projekt. Förhoppningsvis finns en tydlig vision av innehållet, så se till att beskriv den i form av en kort och tydlig breaf.

I korthet: Var förberedd inför mötet med journalisten.

3. Skapa en style guide

Ett företag har säkerligen tagit fram tydligt definierade riktlinjer för varumärket, färger, fonter, rekommenderad terminologi. Utgå ifrån dessa även när det gäller produktionen av en style guide för innehållsmarknadsföringen.

Se till att inkludera:

– Mål och mätmetoder.
– Målgrupp.
– Generell röst och ton (voice and tone).
– Ämnesområden (och hur de ska bevakas).
– Villkor och ämnen att undvika.
– Exempel på tidigare innehåll som referens.

… och se på så sätt till att få bra och konsekvent innehåll.

4. Fega inte ur

Enkelt: Du får vad du betalar för. Vill du ha bra innehåll, var beredd på att slänga upp tillräckligt med slantar.

1) Med en flexibel budget, undersök hur mycket de normalt tar betalt för liknande projekt.
2) Med en begränsad budget, var tydlig med hur mycket det är möjligt att spendera, och fråga journalisten om taxan är acceptabel.

Var beredd på att betala extra om innehållet kräver intervjuer eller research. Sluta snåla.

5. Ge dem tid att göra sitt jobb

Inga konstigheter här. Respektera journalistens tidsestimat.
Tar det för lång tid, skyll inte på leverantören, hade marknadsförararen planerat mer effektivt hade säkerligen problemet aldrig inträffat.

Skapa en redaktionell planering, en kalender. Se till att du vet vad du vill publicera och när det ska ske. Beställ innehållet så långt i förväg som är möjligt. Och ha alltid några artiklar liggande i reserv, utifall.

6. Ge dem en byline

För journalister, handlar kompensation för utfört arbete inte enbart om pengar. Bylines är en stark professionell valuta i branschen, att få sitt namn exponerat i en respekterad publikation är guld värt och av stor vikt för karriären. Och ju större, desto bättre.

7. Lita på dem

Kritisk punkt.

Good content is trusted content.

Kom ihåg att företagets innehåll förefaller mycket mer trovärdigt om det kommer från en människa av kött och blod, jämfört med ett opersonligt, diffust content team.

En bra journalist tar sitt yrke på allvar, letar de smartaste vinklarna och använder de bästa källorna. Med andra ord, dom vet vad dom gör. Så lita på dem. Och därmed, försök att motstå lusten att fingra på deras innehåll.

Contently avslutar sedan med ett gott råd till marknadsföraren: Att arbeta med journalister är en utmaning och innebär förmodligen man tvingas kliva ut ur sin egen trygghets-zon. Och, viktigast av allt …

Pay them on time, please!

PS: Känns det som om den här artikeln gjort beslutet angående företagets content marketing ännu knivigare, är det bara att höra av sig så löser vi naturligtvis detta. Ett erbjudande som självklart gäller både marknadsförare och journalister.

, ,