Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Apple Watch sätter notiser i centrum - ExploreCurate

Apple Watch sätter notiser i centrum


Hur gör du med notiser på din smartphone? Får de alla vara på, senaste resultatet på CandyCrush, nyhetsflashar från medieplattformar och vem som har retweetat dig? Eller är de alla avstängda, och det är du och enbart du som bestämmer när du ska interagera med din smartphone? Sanningen för de flesta av oss ligger väl någonstans i mitten.

Notiser blir navet

Men om notiser hittills har spelat en relativt liten roll i våra liv så lär det förändras framöver. Nu när mobiler, och framför allt smartphones, mer och mer blir navet i vår digitala vardag så ökar intresset för vad notiserna kan bidra med. Till viss del från användarna, men i ännu högre grad från app-ägarna. Ankomsten av Apple Watch skyndar på denna utveckling än mer, för en av dess viktigaste funktioner kommer just att vara att hålla oss uppdaterade via notiser.

Notis-strategi

En sannolik följd av detta är att notiserna kommer att förändra och utveckla vårt digitala beteende. Vilket väcker en hel del intressanta frågor. Vad är din strategi för notiser på Apple Watch? frågar t.ex The Next Web och med det menar de att du kommer inte att vilja ha samma generösa tillåtande av notiser där som du kanske har på din smartphone eller tablet. Väljer du bort mejlen till förmån Twitter, eller går båda bort? Artikelförfattaren själv bestämmer sig för att kalender-notiser och de som kommer från Messenger och WhatsApp får stanna.

Handla via notiser

Detta är ett val jag kan tänka mig att många kommer att göra, och det är säkert en av många faktorer bakom varför Facebook, som ju även äger WhatsApp, lägger ned kraft på att utveckla Messenger-appen. En del i detta är att göra det möjligt att handla via Messenger. Och om man kan göra det så enkelt att det kan skötas via notisfunktionen har man tagit ett stort steg för att lösa ett knepigt problem inom e-handeln, att köpen ännu inte sker i mobilen trots att allt mer av trafiken kommer därifrån.

Facebook konkurrerar med iOS?

Men en del analytiker som t.ex Benedict Evans tror att Facebook har ännu större planer än så. Han ser inte Facebooks utveckling av Messenger som riktad mot konkurrenter som WeChat, utan mot själva operativsystemen, främst iOS och Android. Genom att öppna upp Messenger till andra utvecklare, app-skapare osv kan Facebook bredda sitt erbjudande och därmed bli ett primärt val som den enda leverantören av notiser. Hans idé är att se smartphonen i sig själv som en plattform, och det Facebook eftersträvar är att Messenger ska ta över den funktion som t.ex Iphonens Notiscenter har idag.

Oavsett vilka typer av notiser vi kommer att tillåta på våra klockor eller i våra smartphones och vem som får leverera dem så lär vår tröskel för att stänga av dem vara fortsatt låg. Det blir en utmaning för de appar vi tillåter notisfunktionen i att verkligen leverera sådant vi upplever som värdefullt.

Läs också:

Apple Watch Yay or Nay

Nu kan du använda WhatsApp i datorn

Facebook Messenger testar röst-till-text konvertering