Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Populäraste apparna i olika delar av världen

Populäraste apparna i olika delar av världen


Vilka är de populäraste apparna runtom i världen? Om detta är en fråga du har grunnat på så är analysföretaget App Annie din vän i nöden. De har nyligen gett ut en rapport om användningen av appar globalt under första kvartalet 2015. Och där finns lite intressanta insikter att hämta.

Kommunikation i centrum

Oavsett om apparna sitter i en Iphone eller en smartphone med operativsystemet Android så har de appar som hamnar i topp världen runt på något sätt med kommunikation att göra. Däremot kan det skilja sig åt vilken typ av kommunikation som hamnar högst, via sociala medier eller mer direkt, och det skiljer sig även mellan OS:en.

Så här ser topplistan ut för Iphone:

App Iphone Q115 I USA och UK är det Facebook som regerar, men tyskar, japaner, sydkoreaner och kineser alla föredrar en mer direkt kommunikation via WhatsApp och liknande. Även på de följande fem platserna är det mest kommunikationsappar, utom Google Maps som lyckats ta sig in på en andraplats i Japan.

Men om vi tittar på Androidanvändarna så är bilden mycket mer splittrad:

App Android Q1 15

Där ligger Google-appen i topp för såväl USA och UK som Japan. Kina är här ersatt av Indien, och där toppar WhatsApp, precis som i Tyskland. Även på de följande fem placeringar är spridningen stor, även om de flesta har det gemensamt att de kommer från Google: Maps, Chrome, Gmail och YouTube. Facebook ligger förvånansvärt dåligt till, som bäst en fjärdeplats i USA och UK. Hänger inte Andoidanvändare lika mycket på Facebook som Iphoneägare, eller tar de sig dit via browser?

Tid och användning

På USA-marknaden har App Annie även tittat närmare på användning, dels i antal sessioner, dels på tidslängden på sessionerna (enbart Iphone):

App sessions length Iphone Q1 2015

Vad som syns där är att musiklyssnande är det vi ägnar mest tid åt, medan vi det vi gör mest frekvent är att kommunicera via messenger-appar. Spelappar kommer härnäst, men med betydligt färre sessioner och även tid spenderad

Spelandet då?

Detta till trots är förstås spelappar något vi använder i hög grad på våra smartphones och tablets. Så här ser uppställningen över populäraste spelappar på Iphone ut:

Appgames Iphone Q1 15

Här är det en betydligt större variation än på övriga appar, även om t.ex Clash of Clans tydligen går hem överallt. Candy Crush Saga går bra i USA och Europa, men syns inte till i Asien. En app som står ut är Quizduell i Tyskland, där är det uppenbarligen hjärnornas kamp som gäller.

För Android ser användningen av spelanvändningen ut så här:

Appgames Android Q1 15

Viss variation här, men Clash of Clans är med överallt utom i Japan. Candy Crush dominerar USA/Europa samt Indien. Och Quizduell regerar Tyskland även här.

Sverige då?

Nu undrar du säkert hur det ser ut på appfronten i Sverige, och eftersom App Annie av någon märklig anledning inte varit här och kollat får vi ta hjälp av tidningen Mobil, som tittade över detta för en tid sedan. Men observera att detta är mest nedladdade appar, inte nödvändigtvis mest använda (som App Annie tittat på).

Mest nedladdade appar SE 2015I undersökningen Svenskarna och Internet 2014 står det att de mest använda apparna är Facebook, Bank-appar, Tidningar (typ Aftonbladet), Spel, Väder och Instagram. Så till viss del likt våra europeiska grannar UK och Tyskland, men vi gör mer bankärenden och kollar vädret oftare.

Till sist

Den här undersökningen bjuder inte på några egentliga överraskningar, men styrker kunskapen om att vi gör mer och mer saker i mobilen, och lägger mer tid där. Om du vill läsa mer om svensk mobilutveckling har jag skrivit om det här.

Läs också:

20 appar som gör dig mer produktiv

Bästa recept-apparna för dig som gillar att laga mat

Här är apparna vi vill ha direkt access till

 

Bild: The App Store, av Photo Atelier, Flickr

, ,