Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Facebook Instant Articles - publicisterna spänner musklerna - ExploreCurate

Facebook Instant Articles – publicisterna spänner musklerna


Icke helt oväntat har branschmedia svämmat över av kommentarer och synpunkter på förra veckans stora digitala mediehändelse, Instant articles. Facebooks omdiskuterade samarbete med nio utvalda publicister som publicerar innehåll direkt i plattformens app.

Sammanfattar man reaktionerna på de första artiklarna är omdömena generellt sett positiva, men de flesta uttrycker en osäkerhet inför framtiden när den inledande testperioden avslutas. Den första veckans publiceringar ger uppenbarligen inte många svar, bara ytterligare frågetecken.

Men resultatet är onekligen imponerande. BuzzFeed, New York Times, National Geographic och kompani spänner musklerna rejält direkt och utnyttjar närmast överdådigt alla de funktioner som Facebook erbjuder, autoplay-video, interaktiva kartor, häftiga bildeffekter.

Ur journalistisk synvinkel är en av de intressantaste frågorna hur formatet kommer att fungera under större nyhetshändelser, som kräver snabba publiceringar och uppdateringar. Om Instant Articles även i framtiden kommer att bestå av genomarbetat, tidlöst featurematerial, som helt dominerar de första publiceringarna.

ExploreCurate.com återkommer med en analys, när den första hysterin kring Instant Articles lagt sig och vi tydligare kan utläsa publicisternas strategier.

Här är tills dess, några andra läsvärda analyser:

Pontus Staunstrup: Instant Articles skapar turbulens i medielandskapet

Jeff Jarvis: I, for one, welcome our new newsstand

Fortune: Is Facebook a partner or a competitor for media companies? Yes

LÄS ÄVEN

Rapport: State of the News Media 2015

Är det bara publicisterna som tjänar på native advertising?

 Så går det till, rubrikerna som fångar läsaren