Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Förhistorisk och fantastisk content marketing för "Jurassic World" - ExploreCurate

Förhistorisk och fantastisk content marketing för ”Jurassic World”


I den nya filmen ”Jurassic World” som har Sverigepremiär idag (10.6) har parken för klonade dinosaurier som bioingenjörsbolaget InGen byggde i originalfilmen öppnats för allmänheten. Filmen är en direkt uppföljare till ”Jurassic Park” från 1993 (och ignorerar de två uppföljarna som kom emellan) och sommarens förväntade storsuccé. Detta beror på många saker: originalfilmens klassikerstatus och popularitet, it-skådespelaren Chris Pratt (”Guardians of the Galaxy”) i huvudrollen och naturligtvis faktumet att den handlar om en aktiv dinosaurie-nöjespark.

Men en annan av orsakerna till att ”Jurassic World” enligt förmätningar förväntas tjäna in över en miljard dollar är att den marknadsförts med fantastisk content marketing. Här är tre exempel som får de flesta andra filmers content marketing att verka lika obetydlig som en människas storlek i jämförelse med en Brachiosaurus:

Alltså en rätt så stor skillnad.
Alltså en rätt så stor skillnad.

 

1. Marknadsföringsmål: Masrani

Den  mest genomarbetade och innovativa delen av marknadsföringen för ”Jurassic World” och det mest renodlade exemplet på content marketing är sajten för Masrani Global, företaget som i filmen tagit över InGens dinosauriekloning. Webbsidan är en imponerande noggrann översikt över det påhittade multinationella företaget med allt från intervjuer med anställda till annonser om lediga jobb (om man ansöker kommer man in på en specialsida med skräddarsytt nedladdningsbart material vare sig man blir dinosauriespecialist eller parkarbetare). Varje text är så välskriven och vetenskaplig att det är lätt att glömma att Masrani inte är ett verkligt företag och dinosaurier (tyvärr) inte kan klonas.

jobbJW
Några av jobben man kan ”söka” på Masrani Global-sajten.

 

Sajten innehåller naturligtvis också en hel del reklam och artiklar om Masranis största framgångssaga: nöjesparken ”Jurassic World”. I det här materialet finns det ingenting som avslöjar att ”Jurassic World” är en film och inte finns på riktigt, imponerande självsäkert med tanke på att hela sajten ändå är till för att marknadsföra filmen.

jurassic-world-indominus-rex-poster
På Masrani-sajten marknadsförs parkens nya sommarattraktion: den genmanipulerade köttätaren Indominus Rex.

 

2. Hype byggs bäst genom kontinuerliga teasers

När en film som ”Jurassic World” varit i produktion i över 10 år är det naturligt att publikens intresse och hype för den svalnar lite med tiden. Många fans hade redan gett upp hoppet på en ny film när regissören Colin Trevorrow den 2 maj 2013 överraskade sina då fåtaliga Twitterföljare med den här bilden:

nublar
Den allra första bilden från inspelningen av ”Jurassic World” fick direkt fart på fansens hype.

 

Bilden återupplivade intresset i Jurassic World (då ännu kallad ”Jurassic Park 4”) på ett massivt sätt. Att inleda kampanjen med en referens till den första filmen (Isla Nublar är ön där parken i ”Jurassic Park” var belägen) var ett genialt drag som försäkrade fansen om att filmen skulle vara trogen originalet. Efter det här har även webbsidorna, trailersarna och intervjuerna med skådespelarna distribuerats i en bra takt – en stadig ström av intressant content utan att visa för mycket (i den första trailern syntes endast en glimt av den genmanipulerade skräcködlan Indominus Rex).

Det syns att något jagar Owen Grady (Chris Pratt) i trailern för filmen, men man ser inte klart hur dinosaurien ser ut.
Det syns att något jagar Owen Grady (Chris Pratt) i trailern för filmen, men man ser inte klart hur dinosaurien ser ut.

 

3. Produktplacering behöver inte vara störande

De flesta storfilmer nuförtiden finansieras i alla fall delvis genom produktplacering. Många (t.ex. ”Transformers”-serien) får kritik för att vara pinsamt övertydliga med vilka varumärken som betalat för att få synas i filmen. Jurassic World har inte det här problemet. Att fordonen i filmen har små skyltar som det står ”Mercedes” och ”Triumph” på stör knappast någon eftersom bilar och motorcyklar ändå är en organisk del av filmens handling. Och det allra bästa exemplet på produktplacering i samband ”Jurassic World” är kampanjen som raklödderföretaget Barbasol gjort. I den första filmen är det nämligen en arbetare i parken som försöker smuggla ut dinosaurie-DNA i en burk Barbasol-raklödder, så reklamkampanjen är personligare än de flesta kommersiella kombinationer av film och företag.

På baksidan av raklödder-burkarna från Barbasol vanas det för att de kan innehålla dinosauriefoster.
På baksidan av raklödder-burkarna från Barbasol varnas det för att de kan innehålla dinosauriefoster.

 

”Jurassic World” är redan praktiskt taget garanterad att bli en gigantisk succé på biograferna, och till en del är det absolut filmens duktiga content marketing-teams förtjänst. Inspireras av dem och kanske er content marketing gå till historien den också.

Läs också:

Fem orsaker till att “Game of Thrones” regerar inom Content Marketing

Robot på Tinder – modern content marketing för “Ex Machina”

Bok skriven av ”Ari Gold” från Entourage: ny standard för Content Marketing