Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Paketerade tweets - Twitters vapen i innehållskriget - ExploreCurate

Paketerade tweets – Twitters vapen i innehållskriget


Alla vi som ägnar åtskilligt med tid åt Twitter vet hur knepigt det kan vara att hålla koll på flödena kring större nyhetshändelser och andra intressanta evenemang. Hashtags och listor är en hjälp på vägen, men långt ifrån tillräckliga.

Project Lightning kan vara lösningen. En helt ny funktion från Twitter som även får ses som plattformens bidrag till det heta innehållskriget med Facebooks (Instant Articles) och Apple (News). Enligt planerna lansering senare i år.

Projekt Lightning är i grunden en paketering av tweets baserad på händelser, allt ifrån evenemang till aktuella nyheter med stort fokus på bilder och videos och kanske intressantast, möjligheten att inkludera detta flöde på externa sajter eller i appar.

Dick Costolo berättade om detta i en intervju för för BuzzFeed bara 48 timmar innan blixten slog ned och han lämnade posten  som VD för Twitter. Spekulationer om att projektet skulle läggas på hyllan förnekades dock senare av både Costolo och nytillsatte Jack Dorsey.

It’s a brand-new way to look at tweets. This is a bold change, not evolutionary.

Projekt Lightning innebär i korthet att
… Twitters mobilapp får en ny knapp längs ner i bottennavigeringen. Antagligen i form av en blixt.
… ett tryck på knappen skickar besökaren till en startsida för Projekt Lightning, fylld med aktuella händelser användarna tweetar aktivast kring.
… en visuell, kurerad samling tweets visas när besökaren väljer en av händelserna.
… besökarna via swipes rör sig fram och tillbaka mellan tweetsen.

Målsättningen är att dra nytta av bilder och videos från Vine och livestreaming via Periscope. Alla videos startar automatiskt och laddar direkt. En tidsaxel längst ner på skärmen, visar händelsens start och slut, eller markerar när besökaren når tweets som postas i realtid (se BuzzFeeds förslag här intill).

twitterlightning_explorecurateAnvändarna kan även välja att följa en händelse, och får på så sätt samtliga tweets i sitt vanliga flöde utan att behöva följa konton som ursprungligen postat tweetsen. När händelsen avslutats, avslutas följandet per automatik.

Precis som fallet är för Apple News, sitter ett team av redaktörer och väljer ut de bästa och mest relevanta tweetsen och bygger på så sätt manuellt en samling. Detta gör att Twitter hamnar i samma dilemma som både Facebook och Apple brottas med för tillfället. Plattformarna placerar sig själva i en redaktionell position de inte är vana vid.

Costolo påpekar dock i intervjun att man jobbar med en redaktionell policy kring detta, för att vara säkra på att det finns rättvisa och integritet, och att det finns en samling riktlinjer så att alla tweets och videos kan granskas innan det inkluderas i Project Lightning.

En av de intressantaste detaljerna är alltså att att man inte behöver ha något eget Twitterkonto för att följa utvalda händelser, de går att följa på twitter.com, mobilwebben, i twitterappen eller om om den ligger som embed, inbäddad, på externa sajter, där de också uppdateras automatiskt med nya tweets.

Genom att öppna upp denna möjlighet för besökare utan egna Twitterkonton, hoppas plattformen kunna konvertera oregistrerade gäster till aktiva användare, men det anses också vara en eftergift till Wall Street, som krävt att Twitter måste öka antalet användare.

Det ingår också i planen att öppna upp verktyget som används för paketeringen av tweets, till andra organisationer.

Twitter planerar att publicera 7-10 händelser per dag i Project Lightning.

The concept of Project Lightning is one for which critics have long clamored: an experience that lets people who aren’t hardcore Twitter users — or Twitter users at all — suck up the flow of real-time information without needing a deep understanding of Twitter’s product.

LÄS ÄVEN

Instant Articles – publicisterna spänner musklerna

Så ska SnapChat revolutionera mobil annonsering

10 tipsa hur du ökar antalet följare och engagemang på Instagram

KÄLLA: BuzzFeed