Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Så ska publicisterna stoppa AdBlock - ExploreCurate

Så ska publicisterna stoppa AdBlock


När Apple i juni avslöjade planerna på att bygga in tillägg för annonsblockering i mobilversionen av webbläsaren Safari, lades ytterligare börda på redan pressade annonschefer.

Publicisterna brottas för närvarande med flera tuffa utmaningar när det gäller annonsering. Förutom minskade intäkter och kritiserade föråldrade mätmetoder, krävs snabba åtgärder för att tillfredsställa annonsörernas krav på bättre exponering och hitta en lösning på nätbedrägerier som saboterar ROI och tar delar av annonskakan.

Ad blockers är alltså ännu inte publicisternas mest akuta problem, men risken är uppenbar att det snart kan vara ett faktum och den anledning som till slut får annonsörerna att börja dra in på sina investeringar.

David Morris, Interactive Advertising Bureau (IAB), är klart oroad och konstaterar att det finns problem med högre prio, men annonsblockering ligger inte långt bakom. Morris eget företag, CBS Interactive har jobbat med problemet i över två år.

Och fakta är talande. AdBlock Plus har hittills installerats 400 miljoner gånger, och har enligt egna uppgifter 50-60 miljoner aktiva användare. 28 procent av internetanvändarna i USA surfar med annonsblockering aktiverad, enligt Adobe och PageFair.

Allvarligast är kanske att annonsörernas hetaste målgrupp 2015 – millennials – tenderar att använda annonsblockerare i högre grad än någon annan åldersgrupp. 41 procent av användarna mellan 18 och 29 år använder ad blockers.

Lite i skymundan byggde i höstas webbläsaren UC Browser, populär i Indien och Kina med en halv miljard användare, in annonsblockering i sin mobila version. Maxthon, en annan webbläsare med drygt 120 miljoner användare, skrev partneravtal med Ad Block Plus och spädde på siffran för potentiella annonsblockerare ytterligare.

Och efter lanseringen av IOS9 kommer siffran att fortsätta växa.

Det här påverkar naturligtvis publicisternas intäkter och även om de flesta inte gärna talar öppet om exakta siffror, är Google ett bra exempel. PageFair beräknar att sökjätten, med annonsintäkter på nästan 60 miljarder dollar under 2014, förlorade 6,6 miljarder på grund av annonsblockeringen.

IAB planerar att samla en arbetsgrupp i sommar, för att försöka komma fram till best practices och guidelines för hur publicister ska hantera problemet. Forbes och Daily Mail träffar kontinuerligt ad-techföretag för att se över sina valmöjligheter.

Så vad ska publicisterna göra? Det florerar en lång rad förslag.

1) Betala AdBlock Plus

Enligt Financial Times betalar redan Google, Amazon och Microsoft höga summor till AdBlock Plus för att slippa få sina annonser blockerade. AdAge kallar det för maffiametoder, att skyffla vidare delar av sina annonsintäkter till AdBlock Plus, för att i nästa steg kunna tjäna in samma pengar igen.

2) Välj Native advertising

Annonsblockerarna har fortfarande inte lyckats lista ut hur de ska sätta stopp för betalt innehåll. Advertorials på BuzzFeed och Forbes visas även med AdBlock aktiverat. Problemet är att AdBlock klarar av att blockera puffar på startsidorna, som länkar till innehållet.

3) Be om användarnas sympatier

Vissa publicister kör pop up-meddelanden på sina sajter, som visas för besökare med aktiverad annonsblockering, där det förklaras att hela verksamheten riskeras.

4) Blockera innehållet

En möjlighet är att besökare med aktiverad annonsblockering stängs ute från allt innehåll. ”Nuclear option”, kallar AdAge detta.

5) ”Freemium”-modellen

En modell som redan existerar hos många publicister. För en fast avgift får användarna tillgång till en sajt utan annonser. Men att lyfta bort annonserna för de mest attraktiva besökarna innebär samtidigt förlorade intäkter.

Det här är ingen ny företeelse, användare har installerat tillägg till webbläsare i flera år. Men unga digitala generationer, har förvandlat annonsblockering till mainstream.

It didn’t really exist in any significant usage… I never heard about it until this year. I thought it was some very fringe-type thing, and it’s becoming less fringe usage and more early-adopter usage, säger DailyMail VD Jon Steinberg.

Rapporten ”Svenskarna och Internet 2014” visar att 22 procent använder annonsblockerare i Sverige. I åldrarna 16-25 är siffran 43 procent.

LÄS ÄVEN

Videofajten om annonspengarna, blir allt tuffare

Är det bara publicisterna som tjänar på native advertising?

Så ska SnapChat revolutionera mobil annonsering

KÄLLA: AdAge, AdBlock Plus (bild).