Den 22 april i år kom superhjälte-actionfilmen “Avengers: Age of Ultron” ut. Filmens biljettintäkter under premiärveckoslutet var då de näst högsta någonsin. Filmen med de allra högsta intäkterna sitt premiärveckoslut? Ingen annan än den första ”Avengers”-filmen som kom ut år 2012.
Så vad är det som gör ”Avengers”-filmerna till sådana supersuccéer? Utöver att kombinera en skådespelarensemble utgjord av Hollywoods elit och en perfekt kombination av spektakulär action och lättsam humor är Marvel, studion bakom filmerna (som nuförtiden ägs av Disney), avundsvärt duktiga på att hela tiden öka sin fanskara genom att utveckla ett sammanlänkat universum av alla sina filmer och TV-serier. Marvel Studios har gjort ett fantastiskt jobb med att strategiskt lansera sina övriga filmer i universumet och ändå hålla intresset och hypen uppe för Avengers-storsatsningarna. Att det finns mycket content marketers kan lära sig av Marvels metoder är sålunda inte konstigt. Här är tre saker att fundera på och inspireras av:
1. Karaktärer publiken kan relatera till
Få filmer har så lyckat förenat så många starka och individuella karaktärer som ”Avengers”. Superhjältarna som utgör gruppen är kända sedan tidigare, både i serietidningsform och som huvudroller i de filmer Marvel producerade innan ”Avengers”. Därför är deras olika karaktärsdrag redan etablerade och olika delar av publiken kan relatera till den de tycker är mest lika dem själva, oberoende om de anser sig vara missförstådda som Hulken eller självsäkra som Iron Man.
Som content marketer kan det löna sig att producera olika sorters innehåll riktat åt olika målgrupper på marknaden, och ett sätt att åstadkomma det här är just att använda sig av etablerade karaktärer. Det är viktigt att identifiera vilka sorts personer man har i sin målgrupp och vad för sorts karaktärer de kommer att relatera till.

2. Fokus på de långsiktiga målen
Den första ”Iron Man”-filmern kom ut 2008, och det är i dess eftertext-scen som Nick Fury första gången teasar en framtida Avengers-film med att berätta för Iron Man att han är där för att tala med honom om ”The Avengers Initiative”. Fyra år senare när tre till av medlemmarna i Avengers (Hulken, Captain America och Thor) fått egna solofilmer kom ”The Avengers” ut och blev den tredje mest framgångsrika filmen någonsin med över 2 miljarder dollar.
Vad kan marknadsförare lära sig av det här? Jo, att det alltid lönar sig att ha långsiktiga mål och jobba mot dem. Att ha en bra innehållsström är viktigt, men huvudsaken är att allt bygger mot att nå era större delmål (som kan vara indelade till exempel per halvår, år eller fleråriga perioder). Publiken har dessutom lättare att förstå vad ett varumärke handlar om du tar dig tid att utveckla att sammanhängande budskap.

3. ”Leave them wanting more”
Sedan ”Iron Man” har Marvel Studios momentum inte bara hållits uppe i sju år – det har vuxit. I och med varje filmupplevelse har fansen fått just en tillräckligt stor förhandsvisning av vad som kommer näst, oftast just i eftertext-scenerna (”post-credit scene”, en annan av Marvels mest geniala idéer).
Och de slutar inte där – i år avslöjade Marvel Studios en plan över de nästa nio filmer som kommer att utgöra Fas 3 av deras redan påbörjade universum (Fas 1 var filmerna till och med ”Avengers”, Fas 2 filmerna och Tv-serierna till och med ”Avengers: Age of Ultron”.) De sista av de här filmerna är Avengers: Infinity Wars 1&2, och vad som
Som content marketer kan man utgå från samma princip: ge potentiella kunder just tillräckligt information om produkten över en längre tidsperiod. För mycket innehåll om samma sak eller en tidsbegränsad försäljningskampanj kan leda till att kunderna känner att de blir spammade. Dessutom ökar kontinuiteten för varumärket som erbjuder produkten om den tas upp i olika sammanhang under en längre tid.

Marvel Studios har hängivit sig åt att berätta kända superhjältars historier i separata filmer, som alla hänger ihop i ett enda universum och haft framgång över förväntningarna. Deras strategi med att bygga ett cinematiskt universum gör att alla filmer som är del av det får djupare mening och ökad dragningskraft för publiken (om de missar en enda Marvel-film kan de gå miste om en avgörande detalj för nästa film.) De är ansvariga för att andra filmstudior (framför allt serietidningsrivalen DC Comics) nuförtiden även bygger om till sina superhjältefilmer till enhetliga universum och satsar på cross-overs mellan populära filmserier.
Den nyaste filmen i Marvel Studios filmuniversum, ”Ant-Man”, har Sverigepremiär den 24 juli. ”Avengers: Age of Ultron” går nu på bio.
Källa: Propel Growth
Läs också:
Vad alla marknadsförare behöver lära från Hollywood
5 Content marketing-råd från Game of Thrones
11 trick som ger smarta content managers stora konkurrensfördelar