Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Så använder journalister sociala medier

Så använder journalister sociala medier


Analysföretaget Cision har publicerat sin årliga studie om hur journalister globalt använder sociala medier. Själva rapporten hittar du här (du måste ge dem namn, e-post mm), men om du vill ha kortversionen kommer här några höjdpunkter och en utmärkt infograf.

Några nyckelpunkter

– De flesta journalister använder numera sociala medier rutinmässigt, men användningen ökar inte. Med andra ord ökar inte antalet användare.

– Hälften av de som intervjuats i varje land ser sociala medier som nödvändiga i arbetet, och menar att de gör deras arbete lättare.

– Twitter och Facebook är de populäraste kanalerna.

– Experter är en viktig källa för information, men synen på PR-utövare som källor variera från land till land.

– De flesta journalister föredrar fortfarande att bli kontaktade via e-post, men sociala medier ökar som alternativ.

Svenska journalister skeptiska till PR

Ett intressant resultat från undersökningen är att många journalister fortsatt har vad Cision kallar en ”traditionell syn” på vad journalistik är. I synnerhet att det går ut på att undersöka makthavare. Denna syn är extra stark bland journalister från Skandinavien.

På påståendet ”I am happy with my relationship with PR practioners” svarar över hälften av tillfrågade journalister från Australien (55%), USA (58%), UK (61%), Finland (53%) och Tyskland (55%) instämmande, medan siffran för svenska journalister endast är 38%.

Cision gör även några förutsägelser för de närmaste åren, bl.a att e-post fortsatt kommer att dominera kontakten mellan PR-folk och journalister. Telefonens betydelse fortsätter att sjunka. Och experter kommer att fortsatt stå högt i kurs, eftersom journalister ser dem som både pålitliga och välkända källor.

Precis som tidigare är det med andra ord en bra idé för den som vill få genomslag i media att etablera sig som expert inom något område, och vara tillgänglig för uttalanden när journalister hör av sig. Den digitala utvecklingen och de krympande redaktionerna har gett en redan hårt tidspressad yrkeskår ännu mindre tid.

Missa inte infografen

Här är infografen från Cision, som även den är väl värd att titta närmare på:

Journalists_Use_of_Social_Media_Infographic CisionB

Läs även:

Här är statistiken som visar att traditionella media är på väg att fasas ut

Rapport: State of the News media 2015

Lajkat eller Omtalat? Svaret är…

 

Bildkälla: Sebastien Wiertz, typing, Flickr