Twitter har fått ta lite väl mycket skit efter börsintroduktionen för knappt två år sedan. Många har varit ambivalenta om de ska använda Twitter privat eller för affärer. Men nu har Instagram tagit grepp om det privata innehållet och Twitter har blivit mer renodlat för affärer och Twitter är ett riktigt effektivt verktyg för affärer.

De 4 ”C”:na
1. Consuming content
Genom att följa rätt Twitteranvändare inom ämnet för din affär (experter, nyhetskällor, kunder, konkurrenter m.fl) får du snabb tillgång till viktig information.
2. Creating content
Skapa en ”thought leader” position genom att skapa innehåll som är intressant och till nytta för dina kunder. Agera expert och inte säljare. Twitter levererar leads och med rätt innehåll kan du konvertera många för vidare bearbetning eller försäljning.
3. Curating content
Du behöver inte skapa allt innehåll själv. Välj ut relevanta källor och kurera (kuratera) det mest intressanta. Som kurator har du gjort dina följare en stor tjänst genom att filtrera innehållsflödet.
4. Communication
Fler borde använda Twitter för direkt kontakt. Tweeta direkt till dem du vill kommunicera med eller använd deras Twitternamn (t ex @stinakarlsson för att tacka dem, svara dem eller hylla det de delar.
Mer rörligt i flödet när Twitter satsar på native video
Fem saker varumärken bör veta om samarbetet Twitter & Google
Så använder 5 kända företag Twitter som kundservicekanal

Att göra och att inte göra
1. Göm inte poängen
Du har 140 tecken så göm inte poängen med det du vill kommunicera. Det krävs en hel del för att sticka ut i flödet.
2. Glöm inte bilden
Vill du skapa engagemang (och det vill du) så välj omsorgsfullt ut en bild för din tweet.
3. Repetera
Ingen hänger på Twitter hela dygnet och du kommer inte att upplevas tjatig om du tweetar om samma tweet 3-4 gånger på ett dygn. Testa vilka tider din publik responderar som mest och lägg lite tid på att tweaka text och bilder.
4. Skapa listor
Skapa listor över de du följer. En lista över dina konkurrenter, en lista för dina kunder, forskningsrapporterna o s v. Det gör det så mycket enklare att konsumera innehållet.
5. Använd ett ”dashboard”
För att få en bra överblick är det bra att använda ett dashboard som t ex Tweetdeck eller Hootsuite. De här tjänsterna hjälper dig också att planera och publicera dina tweets, statistik mm.
6. Glöm inte att konvertera
Skapa inte en onödigt djup säljtratt. Gör det enkelt för dem som är intresserade att ta kontakt eller bli kontaktade.
7. Skriv inte @ först i tweeten om du vill kommunicera riktat
Ett @ framför ett namn gör att du kommunicerar direkt till en person och inte publikt. Men om du använder @ först i en tweet så tror Twitter att du vill kommunicera publikt. Sätt en ett tecken innan @ så blir det bra, t ex en punkt (.).
8. Använd rätt hashtag
Att använda hashtags är viktigt och skapar nya kanaler eller ger dig access till befintliga. Se bara till att använda rätt hashtags. Hittar du på en egen så kolla först av om den redan finns och i så fall i vilket sammanhang och ämne den används. Det kan så lätt bli tokigt…
9. Var generös med beröm
Gilla och retweeta om du gillar något respektive vill dela något som någon annan har publicerat. Det är ju precis så du vill att andra ska göra.
Källa: Entrepreneur
Läs också:
Därför flyttar de stora varumärkena sina annonsbudgetar till Twitter
Paketerade tweets – Twitters vapen i innehållskriget
För- och nackdelar med Facebook, Twitter och Linkedin som köpta kanaler