Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
5 saker att tänka på när du ska pitcha din startupidé - ExploreCurate

5 saker att tänka på när du ska pitcha din startupidé


Allt fler känner sig kallade att bli nästa framgångsrika tech startup. Men många faller bort redan i början av resan när idén ska presenteras för de som ska satsa på den. VC-bolagen, d v s de som har 3 viktiga K nästan alla tech startup idéer behöver – kapitalet, kompetensen, kontakterna.

Det finns 5 saker som du ska tänka på när du ska pitcha din startupidé. 

1. Var förberedd

Du har bara en kort stund att sälja in din idé. Se till att du har din presentation i bästa skick. Gå igenom din Powerpoint så att bilderna ligger i rätt ordning och är uppdaterade. Ska du dema någon teknik så se till att den fungerar så att du inte bjuder in ”demospöket”. Framförallt var väl förberedd på de frågor som du är helt säker på kommer och är ni fler som presenterar måste ni bestämma vem som presenterar och svarar på vad.

2. Respekt

Du är inte den första och absolut inte den sista entreprenören som herrarna och damerna på VC-bolaget har träffat. Se till att du visar respekt för deras kunskap, deras tid och frågor. Respekt skapar förtroende och är mycket bättre än att försöka kliva in i en bilförsäljarroll (sorry alla duktiga bilförsäljare, men det är mer eller mindre en vedertagen ”sanning”).

3. Glöm inte de självklara innehållsdelarna

Efter pitchen kommer du att få ett antal frågor. Se till att det inte är frågor som du borde ha gett svar på redan i din presentation som t ex tillväxtsiffror, marknadspotential, marginaler, konkurrenter o s v.  Det är bättre för både investerarna och för dig att tiden efter presentationen kan användas för relevanta frågor och samtal och inte om självklarheter.

4. Svara inte på en fråga som aldrig blivit ställd

Det är nervöst att bli ”grillad” med frågor om något som man har skapat själv och nu ska bli bedömd på. Det är lätt att vilja berätta mer, berätta allt, berätta ännu mer. Men kyl ner dig och fokusera på de självklara sakerna och lyssna ordentligt på vad frågorna och avgränsa dina svar till dem istället för att pladdra på om annat.

5. Viktigast av allt

På alla pitchmöten finns den klassiska ”elefanten i rummet” och i den här kontexten handlar det om vilket problem som din idé löser och för vem. Du måste vara knivskarp och tydlig på det och ha så mycket bevisföring du bara kan uppbringa för att stödja din tes.

Så, lycka till nu med just din pitch!

_Content
Silhuett av Londons VC-kvarter dit många nervösa och förväntningsfulla tech startups söker kapital för att förverkliga sin idé.

 

Extra läsning! 5 VCs Talk About the Best Startup Pitches of 2014

Källa: Entrepreneur

Läs också:

Deprimerande fakta för alla startups…

12 råd att tänka på innan du börjar som intern på en startup

5 svar du behöver när du träffar riskkapitalet 2015