Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
DIY-inspiration är ett livstecken när tidningsdöden brer ut sig - ExploreCurate

DIY-inspiration är ett livstecken när tidningsdöden brer ut sig

Analog inspiration blir digital kreativitet

Idag är det exakt åtta år sedan jag sa upp prenumerationen på ”min” morgontidning (DN). Jag hade till slut fått nog av att traska bort till pappersinsamlingen med mina olästa högar av gamla nyheter.
Har inte ångrat det en sekund, och jag känner mig minst lika väl informerad om inte bättre än tidigare. Ibland saknar jag att bläddra i en papperstidning eller snarare magasin med lite fördjupande längre texter men den lilla detaljen har Readly botat med råge. Inte minst tack vare alla utländska tidningar som till exempel brittiska Grow your own.
Som ett litet åttaårsjubileum kollar jag nu igenom listan från Orvesto på upp –och nedgångar i det analoga tidningsläsandet som kom här om dagen.
Det mesta är mörkt. Allt går ner. Dödsrubriker för tidningsläsande i branschtidningarna, och speciellt mörkt för dagstidningar.
Säkert väldigt inspirerande för de hårt pressade journalister som sliter där.
Winter is helt klart coming.

Analog inspiration ger digital kreativitet
Men deppa inte ihop kära tidningsarbetare, jag ser ett ljus i mörkret och det är inte bara min barndomstidning Fantomen som går bra, eller det aldrig sinande intresset för heminredning.
Många av de tidningar som ökar har en gemensam nämnare och det handlar om inspiration till aktivitet. Framgångsreceptet handlar om att inspirera läsaren att odla, resa, baka eller fotografera och det är bara ett par exempel.
En lyckad formel är helt klart att inspirera till att skapa eller få läsaren att agera eller på något sätt aktivera sig, det verkar locka läsare. Och varför är det intressant för oss som jobbar och tänker digitalt?
Jo när den inspirationen och kreativiteten som fått analog stimulans ska få utlopp då går vi till datorn, eller loggar in på Instagram – aktiviteten måste delas.
Den nyfödda DoItYourself-kreatören bloggar eller sänder live med Periscope från trädgårdslandet eller lägger ut bilder på den nytapetserade fondväggen. För skapar vi något vill vi dela det. Analog inspiration blir alltså digital kreativitet – det borde kanske tidningsbranschen fundera lite på.