Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Instagram på jakt efter annonskakan - men kritiken ökar - ExploreCurate

Instagram på jakt efter annonskakan – men kritiken ökar


 

Det har väl inte undgått någon i mediabranschen att Instagram lanserade sin nya annonsplattform i Sverige under förra veckan. Byrårepresentanter rapporterar – självklart (!) – om en positiv start med låga kostnader per interaktion och ett engagemang långt starkare än för klassiska displayannonser.

Kraven är höga för att annonserna ska godkännas före publicering och jämförelser med ägarna Facebooks liknande lansering visar på betydligt mindre ”skräp”.

Jimmy Jakobsson på Ingager säger till breakit.se, att det än så länge går ungefär 150 likes på varje negativ kommentar en annons får och konstaterar att det kan vara ett tecken på att annonserna är välriktade.

instabigJag har själv ännu inte exponerats för någon annons i mitt Instagramflöde och avstår därför initiala kommentarer. Tillhör antagligen inte någon av de intressanta målgrupperna.

Kritiker i USA menar dock att Instagram sedan plattformen öppnat upp sitt API för varumärken av alla storlekar snabbt tappat lite av sin ”glitter och glamour”, att standarden på reklamen i flödet drastiskt sjunkit och för fram en annons för nachos från Walmart (se bild) som skräckexempel – men nämner även reklam för virtuella spel och dating-appar.

I only clicked your stupid post so I could find a way to block you. Hate.

Tidigare godkändes alla annonser av Instagrams VD Kevin Systrom för att ge användarna en annonsupplevelse av magasinkvalité, som man själv kallade det.

Men med den färska möjligheten till direkt försäljning, marknadsföring och länkning testas plattformen av alla olika typer av varumärken för vilka engagemang och brand impact är viktigare värdemätare på om en annons fungerar eller inte.

Sedan lanseringen 2013 har Instagrams annonsplattform varit reserverad för ett fåtal handplockade större varumärken, bearbetade av traditionella säljteam. De senaste 18 månaderna har ytterligare utvalda partners testat Instagrams öppna API för egna kampanjer.

Med allt från video, call-to-action-knappar och länkning till förbättrad analys, och, inte minst, med möjligheten att ladda upp egen användardata – via Facebooks Custom Audiences – hoppas nu Instagram, med 300 miljoner användare varje månad, kunna hjälpa sina kunder att nå den ideala publiken.

Och förutsättningarna är goda, eMarketer förutspår intäkter på 2,8 miljarder dollar för 2017, att jämföra med 595 miljoner i år. En annan förhoppning kan vara målsättningen att äta upp lite av Facebooks dominans när det gäller annonsering i sociala medier (75% för 2014).

Instagrams algoritm för användarnas flöden favoriserar, likt ägaren Facebook, innehåll som är relevant för användarna. Alltså gäller det att sikta in sig på rätt målgrupper, att förstå deras specifika intressen före lanseringen av en kampanj och självklart skapa ett innehåll som passar Instagrams unika format.

We are closely monitoring engagement and ad hide rates as key signals for feedback just like on Facebook, and that would impact an advertiser’s ad delivery.

En amerikansk undersökning (Strata) visar att 34 procent av reklambyråer säger att de mest troligt kommer att använda sig av Instagram för sina kunders kampanjer, före plattformar som SnapChat, Pinterest och LinkedIn. Och det var innan lanseringen av den nya annonsplattformen.

Användarna på Instagram gillar bevisligen (sina) varumärken. Mer än hälften följer favoritföretag och interaktiviteten är hög, många söker efter produkter eller tjänster.

Studera denna infograph från GlobalWebIndex.

insta_graf1

Vill du veta mer om  medier, sociala plattformar och alla typer av digital marknadsföring, hör av dig till peter@explorecurate.com.

LÄS ÄVEN

Är Instagram bättre än Facebook för företag?

Instagram öppnar upp för annonsering redan i höst

Åtta fakta som visar att Instagram konverterar bättre än Facebook och Twitter

KÄLLA: Contently, Breakit, Digiday.