Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
7 content marketing-lärdomar från 007 - ExploreCurate

7 content marketing-lärdomar från 007


Det finns få filmserier så ikoniska som den om den brittiska superagenten James Bond, även känd under sitt kodnamn 007. Karaktären, som hittades på av Ian Fleming på 1930-talet, har sedan dess medverkat i 23 filmer och spelats av sju olika skådespelare. Bond-filmerna har sedan starten totalt tjänat in över 13 miljarder dollar. Men de har inte bara hållits populära i över 70 år (en imponerande prestation): deras popularitet har successivt ökat. Den senaste filmen ”Skyfall” (2012) var den mest framgångsrika hittills, med över en miljard dollar i biljettintäkter (den är den 10 mest framgångsrika filmen i historien.)

Bonds kontinuerliga succé beror så klart på många saker, men en del kan nog attribueras till filmstudion Sonys lysande marknadsföring som hållit serien aktuell och relevant i fem decennier. Här är 7 content marketing-lärdomar från Bond-serien, passande inför den aktuella världspremiären av ”Spectre” den 30 oktober.

1. Känn din målgrupp

Ett varumärke så etablerat och anrikt som Bond behöver egentligen inte alls oroa sig för att locka ny publik till filmerna. Bond har hängivna fans enda sedan starten och de har i sin tur introducerat filmerna åt sina barn och barnbarn. Men just för att Bond-fansen är en så långvarig och hängiven grupp är det viktigt att en del av marknadsföringen riktar sig till just dem. Ett exempel på det här är det medvetna erkännandet av de tidigare Bond-skådespelarna så Bond-filmerna fyllde 50 år. Att spela på fansens nostalgi är alltid en bra idé när man vänder sig till en grupp som varit med länge och upplevt många förändringar. På i det här fallet  50-års-jubileumsutgåvan av filmerna gjordes därför valet att inkludera alla de sex levande skådespelarna som spelat Bond genom åren (av totalt åtta).

En serie som funnits i 50 år har fans i alla åldrar. Här syns alla skådespelarna som genom åren spelat James Bond - ganska stora åldersskillnader dem emellan också.
En serie som funnits i 50 år har fans i alla åldrar. Här syns alla skådespelarna som genom åren spelat James Bond – från den 85-åriga Sean Connery till den 47-åriga Daniel Craig.

 

2. Musik kan vara den bästa sortens marknadsföring

En av de mest välkända symbolerna för Bondfilmerna är deras signaturlåtar som används i öppningssekvenserna. Kända och prisade titellåtar som ”Live and Let Die”, ”Diamonds are Forever”, ”Die Another Day” och senast ”Skyfall” har blivit succéer på topplistorna och attraherat även oinvigda fans till att se filmerna.

Den brittiska sångerskan Adele vann en Oscar för bästa sång för titelspåret från "Skyfall".
Den brittiska sångerskan Adele vann en Oscar för bästa sång för titelspåret från ”Skyfall”.

 

3. Satsa på passande produktplacering

”Shaken, not stirred.” Så har James Bond enda sen i böckerna druckit sin signaturdrink – Martinin. Man kan därför förstå fansens missnöje med att han i ”Skyfall” bytte ut den mot öl av märket Heineken. Men att det oberoende på märke är en perfekt matchning för Bondfilmerna att samarbeta med just alkoholbolag är obestridligt. Ingen annan karaktär är så tydligt riktad till vuxna män med stor köpkraft som James Bond; hela hans image är byggd på uttrycket ”Män vill vara honom, kvinnor vill vara med honom”. Andra produktsamarbeten filmerna gjort är bland annat med fina bilmärken, lyxklockor och högkvalitetskläder – alla saker som Bond naturligt använder sig av i filmerna. Och att samarbeta med Bond har i alla fall visat sig vara värt pengarna – oljerocken från märket Barbour som han bar i ”Skyfall” sålde slut på bara några timmar trots priset på 500 pund.

Fansen har klagat på att Bond bytte sina signaturmarinis mot öl i den senaste filmen, men Heineken var nog nöjda över att ha inlett samarbetet perfekt till den mest framgångsrika Bond-filmen någonsin.
James Bond (Daniel Craig) syns även i Heinekens reklam. På den här kan man även skymta hand Omega-klocka (ett annat märke som samatbetat länge med Bond-serien).

 

4. Ha en distinktiv designlinje

När det gäller Bond: Keep it classy. Ett varumärke med så gedigen historia gör bäst i att ta vara på de klassiska designattribut som funkat i 50 år, med små förändringar. Designen som personifierar den opulenta och glamourösa Bond-livsstilen är grafisk, svartvit och lyxig men framför allt just av högsta klass.

Spiralen med Bonds siluett i mitten återkommer i alla filmernas öppningssekvenser och är direkt igenkännbar.
Spiralen med Bonds siluett i mitten återkommer i alla filmernas öppningssekvenser och är direkt igenkännbar.

 

5. Använd dina äkta ”karaktärer”

James Bond som karaktär är ganska otacksam att skapa innehåll kring – han är helt enkelt alldeles för anonym och hemlighetsfull. Tur för filmens marknadsföringsteam är Daniel Craig, som i ”Spectre” och de senaste tre filmerna har porträtterat superagenten, en betydligt mer färgstark figur. Man kan räkna med att han i presskonferenserna för filmerna kommer att få ut sig ett par riktigt kontroversiella citat, och han är allmänt känd för att vara ett fantastiskt bra intervjuobjekt. Även de andra skådespelarna har ofta varit mer spännande än karaktärerna de spelat i filmerna och då naturligtvis utnyttjats. För Bond-serien attraherar verkligen den finaste skådespelareliten, speciellt i antagonistroller. Senast i raden är den dubbla Oscarsvinnaren Christoph Waltz (”Inglorious Basterds”), som spelar den hemligstämplade Franz Oberhauser i ”Spectre” (många fans spekulerar dock att han egentligen porträtterar den kända Bond-skurken Blofeld).

Den nuvarande Bond-skådespelaren Daniel Craig är känd för sin frispråkighet och ruggiga charm.
Den nuvarande Bond-skådespelaren Daniel Craig är känd för sin frispråkighet och ruggiga charm. Här intervjuas han på ”The Tonight Show” av Jimmy Fallon.

 

6. Värna om ditt varumärkes förflutna men uppdatera det ändå för nutiden

En sak som Bond-filmerna enda sedan starten kritiserats för är porträtteringen av de kvinnliga karaktärerna. De så kallade ”Bondbrudarna” brukar vara översexualiserade, endimensionella och trots att Bonds ålder ofta är kring 50 ligger brudarnas stadigt mellan 20 och 30. Så i ”Spectre” bestämde sig studion för att äntligen uppdatera Bondbruden: hon är visserligen ännu sexig, men jämnårig med Bond. Detta resulterade i otroligt mycket poitiv feedback både i media och bland fansen och visade att bara för att Bond är en karaktär som skapades på 1930-talet behöver den erans kvinnobild inte längre hänga kvar.

Utöver den typiska 20-nånting-blondinen (Lea Seydoux, i gult) har "Spectre" för första gången en Bondbrud som faktiskt är jämngammal med Bond (Monica Belluci, i svart).
Utöver den stereotypiska 20-nånting-blondinen (Lea Seydoux, i gult) har ”Spectre” för första gången även en Bondbrud som är jämngammal med Bond (Monica Belluci, i svart).

 

7. Likt en spion, tänk alltid ett steg framåt

Trots att ”Spectre” inte ens haft premiär ännu har det enda sedan Craig cirka ett år sen hintade om att det är hans sista Bond-film spekulerats vilt om vem hans efterföljare kommer att vara. Att spela James Bond är en dröm för de flesta brittiska skådespelare och castingprocessen sägs redan nu vara gigantisk. Bland de mest omtalade namnen just nu hittas Idris Elba (”The Wire”), Michael Fassbender (”Prometheus”), Tom Hardy (”Inception”) och Nicholas Hoult (”X-Men: First Class”). Alla har dock någon egenskap fansen är tveksamma mot: Elbas hudfärg (svart), Fassbenders etnicitet (irländsk), Hardys längd (175 cm) och Hoults ålder (25).

Men vi ska inte glömma att när Daniel Craig för snart 10 år blev vald som 007 blev det ramaskri utan like för att han var blond. Idag anses filmerna med Craig som Bond vara bland de bästa i serien och hans tolkning av karaktären mer nyanserad och realistisk. Det gigantiska intresset för castingen i media och bland fansen är ändå ett bra bevis på hur älskad och aktuell Bond ännu är – och högst antagligen kommer att förbli länge till.

Bond-kandidaterna Idris Elba, Michael Fasbender, Tom Hady och Nicholas Hoult.
Bond-kandidaterna Idris Elba, Michael Fassbender, Tom Hardy och Nicholas Hoult.

 

Källa