Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
5 enkla tips för video i sociala medier - ExploreCurate

5 enkla tips för video i sociala medier


Video har ju varit på på allas läppar det senaste när det gäller sociala medier. Det kan man förstå, film är förmodligen det absolut bästa formatet när det gäller att fånga mottagarnas känslor. Content marketing handlar ju mycket om att skapa en känsla för ett varumärke, att få målgrupper att känna något för er och med er. Många tror att det är svårt att göra göra video rent praktiskt. Det stämmer inte. Numera räcker det att ha en mobilkamera och en app där du kan redigera ihop de olika klippen till en film. Det är fascinerande att så många reklambyråer som sysslar med rörlig bild fortfarande kan ta så stora belopp för hyfsat enkla produktioner som i många fall skulle kunna göras av någon som har lite kunskap om redigering och filmande.

Video_Tips1

Om vi ser till traditionell TV reklam så är de oftast väldigt snyggt producerade och gjorda av människor som är riktigt kunniga inom rörligt (många filmregissörer jobbar med reklamfilm vid sidan om). Där är det förståeligt att kostnader drar iväg och att produktionerna läggs ut på stora reklambyråer. Sen att dessa enorma budgetar betalas för produktionerna som inte kan mätas in i minsta detalj som de kan på sociala medier är en annan fråga. Kanske har det att göra med den förlegade synen: Syns vi på TV så finns vi.

Kanske har det med den förlegade synen: Syns vi på TV så finns vi

Efter kartläggning av er målgrupp inför släppet av video i de digitala kanalerna är chansen större att budskapet ni vill säga verkligen når ut. Detta kräver givetvis att videomaterialet har den kvaliten som mottagarna anser är bra och intressant. Video och kvalite på sociala medier är inte densamma som i TV. I de digitala kanalerna kan en film som är filmad med skakig mobilkamera (i stående format!) och som är gjord och publicerad på 5 minuter ge bättre räckvidd, bli en hit och kosta betydligt mycket mindre än en dyr traditionell produktion med leveranstid på flera veckor/månader.

Distributionen har alltid varit en väldigt hög kostnad för reklamfilm i TV. I sociala medier är det tvärtom, den kostnaden är väldigt låg. Istället är det just produktionen som är kostnaden. Där beror det helt på din ide och vad du vill säga och hur. Men även om du bestämmer dig för att göra en ”dyr” video för sociala medier så blir det mycket billigare än TV i slutändan.

Även om du bestämmer dig för att göra en dyr video för sociala medier så blir den billigare än TV

Här kommer iallafall några tips kring hur ni ska tänka om ni får för er att producera video för sociala medier:

– Bry er inte om TV format. Tänk ur en mobil synvinkel. Videokommunikation på sociala medier är annorlunda. Formatet konsumeras hela tiden, när du är på språng, under fika och lunchpauser och samtidigt du gör andra grejer. Fundera när dina videos konsumeras och var.

– Tänk på att producera filmen så att den även kan ses och och förstås även utan ljud. Ofta ser vi på filmer i sociala medier i flöden där ljudet inte hörs.

– Vilken kanal ska ni publicera i. Instagram exempelvis har du 15 sekunder på dig att berätta något som ska beröra. Här kanske ni kan använda er mer bildligt och med inspiration som utgångspunkt. Facebook kräver att du fångar tittaren mer direkt. Där är det så mycket annat som ”stör” så det gäller att ha ett innehåll som sticker ut, även utan ljud!

– Använd berättandet i all er videokommunikation. Ha en röd tråd som ni följer även om ni anpassar filmerna för de olika kanalerna.

– Tänk i bilder när skissar upp er video i förarbetet. Ta en serie bilder med det ni vill säga och testa på folk som inte är med i projektet. Förstår dom vad ni vill säga? Om ja, så är ni på god väg.

Video_Tips2

Så vad är det som är svårt med video då?

Det svåra med video är berättandet och att hitta den där iden som är och BLIR bra. Att kunna tänka i bilder och att kommunicera effektivt genom rörligt. Sociala medier och flöden går fort, det gäller att fånga tittare snabbt och få dem att känna för budskapet även om det inte finns något ljud. Sen är de olika kanalerna olika i sitt sätt att kommunicera. Det är ingen bra ide att göra en film i ett format som sedan publiceras i alla de olika kanalerna. Hur ska filmerna spridas är en annan fråga. Men som med allt annat. Träning ger färdighet.

Viktigast av allt är att våga testa. Leta reda på enkla tutorials som visar grunderna i att skapa video och film. Våga testa, det är både roligt och enkelt att skapa video för sociala medier.

Läs även:

Millennials videovanor allt hetare för annonsörerna – här är sju nyckelord

Videofajten som blir allt tuffare