För att använda sig av content marketing krävs en hel del. Dels ett kreativt klimat på arbetsplatsen och kollegor som bidrar med olika infallsvinklar för fantastiskt innehåll. I denna post tänkte jag dra en parallell till skateboardens legendariska Bones Brigade team. Med medlemmar som: Tony Hawk, Rodney Mullen, Steve Caballero och inte minst Lance Mountain. Hela Bones Brigade teamet kom till på 80- talet när skateboarden precis behövde det. Fram tills dess hade all skateboardreklam sett ungefär likadan ut. Fokus på produkterna, välklädd kvinna eller man som höll en bräda, gärna vid ett strandstråk. Marknadsföringen var enformig och väldigt ”tillrättalagd”. Fram tills Bones Brigade bildades.

B_B_Content

Stacy Peralta som numer jobbar som filmregissör var den som kom att leda Bones Brigade, han blev en fadersfigur bland gänget. Stacy själv är även han före detta skejtare. Det är viktigt att benämna då han vet hur industrin fungerade. Men även vad som saknades, speciellt när det kommer till innehållsmarknadsföring.

Men även vad som saknades, speciellt när det kommer till innehållsmarknadsföring

Lite om några (mina favoriter) av de olika medlemmarna:

Tony Hawk En av de allra största någonsin inom skateboarding. ALLA vet vem han är, gamla som unga. Skateboardåkare eller ej. Är idag 47 år, åker fortfarande skateboard på väldigt hög nivå. I ungdomen när han började göra sig ett namn och vinna tävlingar pratades det mycket skit om honom utanför Bones Brigade teamet och andra skejtare gjorde narr av honom. Tony brydde sig inte och skejtade på för det var det han älskade. Med tiden tystande kritikerna. Tony är en ikon som har bidragit till skateboardingen ofantligt mycket till där den är idag, framförallt inom vertåkning (Stor ramp).

Rodney Mullen En annan pionjär och ikon. Den som anses vara fadern till dagens streetåkning. Har alltid setts som en kreativ misfit. Kommer från en musikalisk familj som ville att han skulle satsa på musiken (klassisk). Vann alla (utom en) tävlingar på 80- talet under 11 års tid i disciplinen freestyle. När freestyle dog ut anpassade Rodney sig och tog många av tricken till streetåkningen där han kom att dominera under många år och ses som den största influencern till dagens åkning. Är idag 49 år, skejtar fortfarande och håller föreläsningar om kreativitet på bland annat TedTalks.

Lance Mountain 51 år, konstnär och skejtar fortfarande. Ännu en udda fågel i teamet. Ifrågasatte sig själv och sin existens inom Bones Brigade. Han var aldrig lika duktig och framstående som de andra medlemmarna. Brottades med dåligt självförtroende till en början till det han äskade mest. Han blev den självklara huvudpersonen i marknadsföringen för Bones Brigade. Ju knäppare desto mer Lance hette det. Han hittade till slut sig själv i teamet och sin förhållning till skejtandet. Han blev den som åkte på känsla och stil, inte alltid de fetaste tricken men alltid coolast. Hög igenkänningsfaktor gentemot den stora målgruppen.

Steve Caballero Jämngammal med Lance. Skejtar fortfarande, konstnär och musiker. En duktig allroundåkare i yngre dagar. Uppfunnit ett flertal trick. Ansågs vara världens bästa professionella skejtare under första delen av 80- talet. Vann både street och vert disciplinerna under VM i Mynster 1987. I den fantastiska dokumentären: Bones Brigade: An Autobiography berättar Steve känslomässigt om en händelse när Stacy Peralta tar honom åt sidan i en tävling och säger ”Vad är det för fel på dig, bryr du dig inte om skateboarding längre?”. Steve berättar att han nästan började gråta och trots att han hade tappat sitt focus lyckades han hitta tillbaka till glädjen och minnas ursprunget kring vad det är med skateboarding som han älskar.

Vad är det för fel på dig, bryr du dig inte om skateboarding längre

Dessa är några av de som var med i Bones Brigade. Jag valde dessa då de är de som jag själv har fastnat mest för. Det som är intressant med teamet är hur de sattes samman till en grupp som sedan var med och förändrade hur vi alla ser på skateboarding. De blev handplockade för vilka de var och HUR de åkte. De valdes ut för att de var unika individer som på ett eller annat sätt kunde bidra med innehåll och storytelling med olika dimensioner. Stacy förstod tidigt hur han skulle forma gruppen för att sticka ut i industrin. Han behövde karaktärer som stod för sig själva och som inte var stöpta i samma format. För att kunna producera bra innehåll i din marknadsföring så behövs en stor dos kreativitet och människor som kan göra det.

Här nere visas marknadsföring hur det brukade se ut i industrin innan Bones Brigade slog igenom.

 

Content_Marketing_Bones_Brigade

 

Och här några exempel från Bones Brigade.

 

Content_Marketing_Monday

 

De skiljer sig nämnvärt och intressant att se ur ett målgruppsperspektiv. Teamet arbetade mycket med film och använde sig av berättelser i filmerna. Något som inte var vanligt på den tiden men som blev en stor del av gruppens vinnande recept. En av filmerna heter The Search for Animal Chin där teamet åker runt i Kalifornien och Hawaii och söker efter den mytomspunna gamle mannen Won Ton Chin. Bones Brigade visar inte bara på fantastisk skateboardåkning men även ger de intressenterna en historia som ger mervärde. Det går självklart att diskutera kring kvaliten i historien men faktum kvarstår. Historier säljer.

won

Med detta inlägg tycker jag vi kan se hur viktigt det är med tonalitet och kontinuitet i historieberättandet i content marketing. Att inte göra som andra gör (bara). Vi måste våga vara modiga i vår marknadsföring och ge näring till kreativiteten i den. Vi som arbetar med innehållet är i bästa fall där vi är tack vare vår personlighet.

Om inte.

Så kanske det är en bra ide att testa att vara personliga.

 

Läs också:

Banksy och content  marketing

7 content marketing-lärdomar från 007

[fbcomments]