Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Adblockers: Här är vinnarna och förlorarna - ExploreCurate

Adblockers: Här är vinnarna och förlorarna


Alla pratar om adblockers, men vem påverkas av det?

Idag använder var fjärde svensk en digital annonsblockerare, även kallad ad blocker

En av de mest populära adblockers heter Adblock Plus och finns idag installerad på fler än två miljoner datorer i Sverige. En svindlande siffra om man arbetar med digital marknadskommunikation. Samtliga svenska mediehus kämpar idag med att hitta olika lösningar att motverka denna trend men ännu finns ingen bra lösning för de sajter vars affärsmodell är att sälja banners, pre-rolls eller liknande.

Undersöker man demografin på de personer som använder adblockers ser man att 31% av alla svenska män använder funktionen medan samma siffra för kvinnor är 18%.

I den yngre målgruppen 15-22 år så har hela 47% någon form av adblocker installerad, siffran för åldersgruppen 56-70 år är något lägre, 12% använder adblocker.

Vi kan således konstatera att ad blockers är en del av det digitala ekosystemet som alla aktörer behöver ta hänsyn till och agera efter. Denna nya situation skapar både vinnare och förlorare, nedan är en liten sammanställning.

Vinnare

De stora plattformarna.
Många publicister kämpar idag för att på olika sätt kom in i stora aktörers plattformar, såsom Apple, Facebook och Snapchat. Dessa har än så länge varit väl beskyddade från adblockers och då framförallt på mobila plattformar där användarna konsumerar media via appar.

Adblockers blockerar script från annonser genom att gå via användarens webbläsare, då appar inte behöver någon webbläsare för att fungera drabbas dessa inte av adblockers.

Tittar man närmare på Facebook som är världens största sociala nätverk gäller följande.

• Annonser i appen på en mobil/surfplattan påverkas inte av adblockers. Majoriteten utav adblockers påverkas inte heller m.facebook.com om man besöker Facebook via Safari.
• På desktop kan det inträffa att adblockers påverkar annonser i nyhetsflödet och sidoannonserna men dock inte till en särskilt stor utsträckning.
• På desktop så finns det ett fåtal som använder sig utav adblockers och vad Facebook försöker göra är att inte ta betalt för de annonserna som har blivit blockerade där försöker Facebook identifiera de annonserna som blivit blockade.

Användarna
Adblockers ger användarna en möjlighet att själva välja om de vill se annonser eller inte. Faran är att detta blir en kortsiktig vinst och att vi på sikt får se vissa publicister försvinna på grund av vikande annonsintäkter.

Skaparna av adblock-appar.
Idag, september 2014, kan vi se att topplistorna över mest nedladdade appar är fulla av olika adblock-appar. Då dessa kostar mellan 20-30 kronor drar skaparna bakom apparna in stora summor på den globala marknaden.

Publicister med en diversifierad intäktsmodell
Flera publicister har senaste åren satsat stort på att driva annonsintäkter och skapat verksamheter baserade på denna affärsmodell. De aktörer som valt en mer diversifierad finansieringsmodell kommer antagligen vara bättre förbereda på det skifte som vi nu ser.

Förlorare

Små, självständiga publicister.
Alla publicister påverkas av adblockers, men mindre aktörer har inte möjlighet att lägga resurser på att utveckla sina annonshanteringssystem och de kan heller inte skapa den volym av annonser som antagligen kommer krävas.

Annonsnätverk.
Det finns en viss risk att publicister kapar tredjeparts-annonsnätverk från näringskedjan och istället satsar resurser på att säkra upp att deras egensålda annonser verkligen visas så att de kan säljas.

Läsarna.
På kort tid kommer läsarna få en snabbare digital upplevelse men på sikt kommer vi antagligen se fler publicister som installerar betalväggar och pay-per-meter modeller.
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det med stor sannolikhet kommer ske stora förändringar på den svenska och globala marknaden för digitala publicister.

Vidare kommer vi antagligen att se fler samarbeten mellan olika publicister och stora sociala medieaktörer, Facebook Instant Articles är ett projekt som stödjer denna tes. Det kommer bli allt viktigare för annonsörer att säkerställa att de kanaler man väljer att använda för digital annonsering verkligen kan uppnå den räckvidd som utlovas.

Skriven av gästkurator Simon Beyer, Digital strategi på Ingager och föreläsare på Berghs School of Communication.