Tio misstag som skadar ditt varumärke på LinkedIn

, ,

När det gäller professionellt nätverkande får väl LinkedIn anses vara den plattform som gäller. Tjänster och funktioner ger också bra förutsättningar för varumärken att växa och blomma.

Om den används på rätt sätt alltså. Affärstidningen Forbes redovisar en mardrömslista med tveksamma aktiviteter som lätt kan skada ditt varumärke – och inte minst dig själv.

Du ska alltså INTE …

1) Verka desperat.

Nätverkande handlar inte om att fråga, utan om att ge. Bra nätverkare levererar värde till människor i sitt nätverk. Regelbundet och utan frågor. Det gäller att först skapa en relation och bygga ett förtroende.

2) Vara opersonlig.

När ett gruppmail distribueras gäller det att att se till så att mottagaren känner sig speciell, inte som ett anonymt nummer i en lista. Ta den tid som behövs för att nå ut med personliga mail som bevisar att du vet vem mottagaren är.

3) Vara överambitiös

Fråga inte efter rekommendationer från tillfälliga bekantskaper eller från någon du inte känner. Sätt inte dina kontakter i en sådan besvärlig position.

4) Utnyttja dina kontakter.

Be inte någon av dina första nivå-kontakter att koppla eller länka ihop dig med någon i deras eget nätverk, när du inte har någon relationen med personen. Hur skulle du reagera om någon kontaktade dig enbart för att få tillgång till dina kontakter?

5) Fokusera på dig själv

Nätverkande handlar, som sagt, om att ge, inte att ta. Det betyder att du skall använda dig av 80/20-regeln för nätverkande. Ägna 80 procent av din tid till att t ex erkänna, berömma, tacka dina kontakter och endast 20 procent till att skryta med dina egna prestationer.

6) Leverera långrandiga monologer

När det gäller poster i grupper, bloggar eller status-uppdateringar, se till att de inte är ensidiga, utan en del i konversationer. Läs också vad andra skriver. Och svara på eventuella kommentarer på dina poster.

7) Se ut som en ansvarslös looser

Glöm inte bort vikten av att ha en trovärdig, övertygande och komplett profil. Fokusera åtminstone på de tre viktigaste, rubriken (använd alla 120 tecken), sammanfattningen och inte minst, fixa en professionell porträttbild.

8) Vara otacksam

När någon delar dina poster, kommenterar eller rekommenderar (endorse) dig eller ditt jobb, se till att tacka vederbörande. Kontakta och uttryck din tacksamhet. Om du uppskattar något i en av dina kontakters poster, skicka ett tack eller dela posten. Eller varför inte lyfta på mobilen och slå en signal.

9) Vara lat

Grupper har regler. Medlemmar har policys när det gäller kontakter. Ta reda på vilka de är innan du bryter mot dem och kanske saboterar dina relationer i samma veva.

10) Agera först, tänka sedan

Gratulera inte någon till deras nya jobb, innan du vet med all säkerhet att personen bytt roll. Kolla alltid alla fakta först. LinkedIn kan ibland, beroende på inställningar, skicka ut meddelande när dina kontakter gjort förändringar i sina profiler.

Printa och sätt upp på anslagstavlan. Det lönar sig!

LÄS ÄVEN

17 smarta LinkedIn-verktyg som förenklar din digitala försäljning

Här är de företag som har störst inflytande på LinkedIn

Den lilla detaljen alla som vill göra affärer glömmer på LinkedIn

KÄLLA: Forbes

[otw_is sidebar=otw-sidebar-1]

[fbcomments]