Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Lyckas med gerillamarknadsföring - 4 steg - ExploreCurate

Lyckas med gerillamarknadsföring – 4 steg


Gerillamarknadsföring passar dig som vill få redaktionellt utrymme i media, skapa buzz kring ditt varumärke eller särskilja det från konkurrenterna. Vill du förtjäna bilden av att ert varumärke är kreativt, intressant och nytänkande? Bra, då har du hittat rätt. Jag bjuder på 4 viktiga steg för att lyckas med gerillamarknadsföring.

1) Konkretisera budskapet

Hur kommer man på den där balla idén, egentligen? Börja med att tratta ner allt som ni formulerat i tjusiga marknadsföringsplaner till den verkliga essensen i ditt budskap. Kalla det USP, slogan eller vad du vill. Det viktiga är att det är trovärdigt och begripligt. Du skapar bra gerillamarknadsföring genom att göra budskapet löjligt tydligt.

lead 9

När Gerillabyrån fick uppdraget från företagsinkubatorn LEAD att öka kännedomen kring varumärket började vi med att ringa in vad de ville få sagt till sin målgrupp. Kärnan av budskapet var att de ville att de som bar på en innovativ idé skulle våga ta steget till att starta eget. För att förkroppsliga det och skapa en nyfikenhet hos målgruppen placerade vi under en mörk natt i oktober ut 150 par skor som tog steg i olika riktningar, utan vidare information. Mängder av frågor strömmade in till tidningarna och resulterade i att kampanjen uppmärksammades redaktionellt i media. När vi väckt stor nyfikenhet hos målgruppen om vad vi ville få sagt avslöjade vi avsändaren med hjälp av skyltar vid skorna, där vi uppmanade mottagarna att ta steget och kontakta LEAD.

2) Eliminera risken

Det är som med allt här i livet. Ju mer du riskerar desto mer har du att vinna. Att satsa på en gerillakampanj innebär ofta att du tar en större risk än traditionella medieval. Men oroa dig inte, om du har koll på din målgrupp och redan innan publiceringen tänkt igenom eventuella negativa reaktioner finns det ingen anledning att sitta och trycka på en bra idé. För att eliminera risken i våra projekt på Gerillabyrån använder vi oss ofta av testgrupper och pilotprojekt, på så sätt kan vi säkerställa att kampanjen får de reaktioner vi önskar och läsa av mottagarnas respons.

business-feedback-concept_23-2147505109

3) Välj rätt plats och kanaler

För dig som satsar på gerillamarknadsföring kan frågan om geografi och kanaler bli helt avgörande för kampanjens effekt. Eftersom du inte lägger hela din budget på att låta de traditionella medierna exponera ditt varumärke på bred front blir det istället din uppgift att engagera mottagarna så att de själva finner ett värde i att sprida budskapet vidare. När budskapet skapar rubriker och börjar vandra från dina mottagare ut i deras nätverk vill du vara säker på att budskapet hamnar i rätt kanaler och når din tilltänkta målgrupp.

people-connecting-concept-vector_23-2147495340

4) Kommunicera på mottagarens villkor

Oavsett hur du väljer att engagera dina mottagare måste du på allvar förstå deras prioriteringar. Varför? Om du inte har koll på vad som kan engagera målgruppen och hur de vill få sig själva att framstå, minskar chansen att de sprider just ditt budskap vidare och att du får den virala effekten som du önskar.

people-in-social-networking_62147509892

Läs även:

Dagen som alla gerillamarknadsförare väntar på

Gerillamarknadsförings om chockerar – 4 inspirerande kampanjer

Slopa kvart-i-tre ragget

[otw_is sidebar=otw-sidebar-1]