Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Mördande bra och inspirerande marknadsföring för "Suicide Squad" - ExploreCurate

Mördande bra och inspirerande marknadsföring för ”Suicide Squad”


Efter en liten paus är det dags för mig att återvända som skribent här på ExploreCurate och fortsätta evaluera hur content marketing används i filmbranschen – på gott och ont. I min första artikel i år ska jag kolla närmare på en kommande film som handlar om ett riktigt ondskefullt gäng men har haft mycket god framgång med sin marknadsföring hittills: ”Suicide Squad.”

Filmen om ”Suicide Squad” handlar om hur en grupp superskurkar hämtade ur DC Comics karaktärsgalleri (bland annat Joker och Harley Quinn från Batman) blir utsläppta ur fängelset de sitter i av regeringen för att tillsammans slåss mot ett ännu värre hot. Filmen är regisserad av David Ayer och i rollerna syns bland annat Jared Leto, Margot Robbie, Will Smith, Joel Kinnaman, Viola Davis och Cara Delevigne.

Här är fem tips för alla som jobbar med (film-)marknadsföring att tänka på, namngivna efter fem av medlemmarna i ”Suicide Squad och inspirerade av filmens hittills dödligt bra kampanj.

Enchantress: Behåll en viss nivå av mystik

”Suicide Squad” kommer inte ut förrän i augusti 2016. Det är alltså över ett halvår kvar tills fansen får se den, och utöver vad man kan utläsa från de två trailers som lanserats har inte ens en synopsis över handlingen i filmen ännu offentliggjorts. Så varför är hypen och fansens excitement så ofantligt hög, till och med högre än inför DCs storsatsning ”Batman vs Superman: Dawn of Justice” som precis som namnet antyder handlar om en kamp mellan Batman och Superman, de överlägset kändaste superhjältarna NÅGONSIN? Svaret ligger just i att de inte fått veta nästan någonting om filmen. Det spekuleras bland annat vilt bland fansen om vem som filmens egentliga ”bad guy” är.

Är det den magiska och mystiska Enchantress eller Batmans kända nemesis Joker som är den ultimata elakingen i "Suicide Squad"? Fansen spekulerar vilt men vet inget ännu.
Är det den magiska och mystiska Enchantress eller Batmans kända nemesis Joker som är den ultimata elakingen i ”Suicide Squad”? Fansen spekulerar vilt men vet inget ännu.

 

Deadshot: Att sikta in sig på en nischad målgrupp är inte alltid fel

Utom de förstnämnda Joker och Harley Quinn är de flesta karaktärerna i Suicide Squad inte precis ”household names” hos den vanliga publiken, men det hindrar inte filmen från att rankas som den mest efterlängtade filmen 2016 i många undersökningar. Fansen av serietidningen är nämligen så dedikerade att de nästintill jobbade extra som marknadsförare och speciellt på sociala medier höjde medvetenheten om filmen till en mainstream-nivå. Ofta var uppmärksamheten fokuserad på onödigt petnoga kritik av framför allt castingen (att Will Smiths karaktär Deadhot är ljushyad i serietidningen tycker man skulle vägas upp av att en världsstjärna som Will Smith ens vill vara med i en obskyr serietidningsfilm?!) Men de ”nördiga” fansens besatthet har ändå mest hjälpt öka hypen för ”Suicide Squad”.

Även om en del av rollbesättningen kritiserats är serietidningsfansen praktiskt taget enhälligt förälskade i Margot Robbie som Harley Quinn.
Även om en del av rollbesättningen kritiserats är serietidningsfansen så gott som unisont förälskade i Margot Robbie som Harley Quinn.

 

Harley Quinn: Unik karaktärsdesign skapar en helt ny efterfrågan

När jag inför min favorithögtid halloween i år började fundera på vad jag skulle klä ut mig till var Harley Quinn (Margot Robbie) en av de idéer jag funderade på. Jag googlade lite och det visade sig att jag inte var helt ensam om det – ”Harley Quinn Suicide Squad” var den mest googlade kostymen inför Halloween 2015. Att den blev så populär just i år är antagligen för att filmens trailer kom under sommaren 2015 – men också på att de kostymansvariga i ”Suicide Squad” verkligen har gjort ett fantastiskt jobb. Harley Quinns och de andras utstyrslar är otroligt detaljerade och speciella men samtidigt förankrade i verkligheten. På grund av att ”Suicide Squad” dessutom fått den oväntat låga åldersgränsen 13 kan man ana att mängden samlarfigurer och leksaker som kommer att tillverkas och säljas i samband med den inte precis blir liten.

En av de många tutorials för hemmagjorda Harley Quinn-kostymer som man hittade på nätet inför förra Halloween. När man nästa år kommer att kunna köpa officiella kostymer lär gatorna fyllas av squads.
En av de många tutorials för hemmagjorda Harley Quinn-kostymer som man hittade på nätet inför förra Halloween. När man nästa år kommer att kunna köpa officiella kostymer lär gatorna översvämmas av squads.

 

Rick Flagg: Försök hålla en sammanhängande designlinje

Liksom soldaten Rick Flagg (Joel Kinnaman) måste försöka hålla ihop den minsta sagt brokiga skaran av galna superskurkar i filmen kan det inte vara helt lätt för de som marknadsför Suicide Squad att klara av att tvingas balansera den humoristiska och kitchiga tonen med den våldsamma handlingen och det minst sagt problematiska persongalleriet (inga förebilder här inte). De har dock i min mening lyckats alldeles strålande med det med att använda sig av en vivid färgskala (mer om det på nästa punkt) men mörka och morbida motiv.

Dessa individuella karaktärsposters är ett perfekt exempel för hur "Suicide Squads" visuella ton samtidigt är mörk men lekfull.
Dessa individuella karaktärsposters är ett perfekt exempel för hur ”Suicide Squads” visuella ton samtidigt lyckas vara morbid och lekfull.

 

Joker: Våga vara lite galen

Att efterfölja Christopher Nolans ”The Dark Knight”, där Heath Ledger spelade Joker med en sådan intensitet och karisma att han postumt vann en Oscar för bästa manliga huvudroll, låter verkligen som en självmordsmission för vilken filmmakare och skådespelare som helst.

Så David Ayer valde att gå i en helt motsatt riktning. Jared Letos Joker verkar om man utgår från trailern inte ha någonting gemensamt alls med Ledgers tragiska tolkning. Joker i ”Suicide Squad” är neonfärgad, sminkad, blekhyad, prålig, tatuerad – en kaskadspya av saker en tolvåring skulle beskriva som ”edgy”. Och ändå ser han och resten av filmen onekligen inbjudande ut, om inte annat för att de flesta superhjältefilmer idag till stor del verkar ha göras devisen ”desto mörkare desto bättre”. Det är roligt att se lite färg i en film trots att den handlar om onda karaktärer, och marknadsföringsmässigt är det ett genidrag ger filmen en säregen ton.

Se bara på den senaste trailern själva, tonsatt till Queens ”Bohemian Rhapsody” (ett helt galet oväntat men på något sätt helt perfekt låtval) och erkänn att ni blir sugna på att se ”Suicide Squad”:

Läs också:

Harry Potter – magisk content marketing

12 artiklar om hur filmbranschen använder