Ni vet det där tugget om att lyckas slå sig igenom det starka bruset och den där ständiga frågan som varenda kotte vill ha svar på: Hur ska just mitt varumärke sticka ut från mängden? Och frågan är minst sagt högaktuell, för det så kallade bruset är antagligen ännu tjockare än vad vi själva orkar inse.
Vad innebär en exponering?
Under 2013 gjordes en studie på hur många reklam- och säljbudskap som en person blir exponerad för under en arbetsdag. Studien visade att vi exponeras för hela 3 000 – 20 000 kommersiella budskap varje dag. Antalet exponeringar per person kan givetvis variera kraftigt beroende på var du bor och vad du arbetar med. Viktigt att komma ihåg är att en exponering inte nödvändigtvis innebär att du har uppfattat budskapet. I studien räknas allt från tidningsannonser, skyltar, bilmärken och förpackningar – d.v.s. alla varumärken som har presenterats för dig i någon form.
Upp till 17 000 budskap sållas bort helt
Det är omöjligt för oss att bearbeta så mycket som 20 000 exponeringar dagligen, vilket resulterar i att våra hjärnor dagligen sållar bort tusentals budskap. Runt 3 000 budskap bedöms vår hjärna kunna hantera varje dag. Med andra ord är det inte så märkligt att du som marknadsförare ibland undrar varför ingen tycks ha uppfattat just din annons, film eller uppdatering.
Vad många marknadsförare gör i sin desperation att nå ut är just att öka exponeringen. Fler annonser, massutskick och pinsamma radiojinglar. Enligt min mening är det många gånger dumt investerade kronor med en allt för liten chans till jackpot. Som att satsa allt du har på en trisslott, innan du tänkt igenom hur goda chanser du har att ta hem vinsten.
Fokusera på relevans
Släpp fokuset från exponeringen och rikta istället uppmärksamheten på interaktionen mellan målgruppen och varumärket. Du måste löpande ställa dig själv frågan om budskapet verkligen är relevant för målgruppen. Här finns inga genvägar. Verklighetsförankringen är A och O, vilket du kan nå genom att:
- Fråga målgruppen
- Genomför pilotprojekt
- Prova olika typer av aktiviteter och budskap för att därefter jämföra resultatet och dra givande slutsatser till kommande aktiviteter
Analysera och utvärdera
Vårt slutgiltiga syfte med alla marknadsaktiviteter är generera försäljning. Därför ska vi givetvis analysera och mäta hur väl våra aktiviteter leder till uppsatta mål. Den långsiktiga effekten av marknadsföringsaktiviteter är i regel svårt att mäta. Annonsförsäljare pratar i regel bara om exponering och räckvidd, men om du fokuserar på konverteringarna kan du med större säkerhet hitta de aktiviteter som gör jobbet. Här får du bra exempel på hur du mäter ROI i sociala medier.
Källa: Upp till 20 reklam- och säljbudskap varje dag
Läs även:
Hur du mäter ROI i sociala medier
Klick och exponeringar – nej det räcker inte för native advertising
Gerillamarknadsföring som chockerar – 4 inspirerande kampanjer
[otw_is sidebar=otw-sidebar-1]