Det är mycket Twitter i media dessa dagar. Både tillväxt och engagemang gnisslar, siffrorna för 2015 gladde väl inte många och kurvan för ökningen av antalet användare har planat ut. Flera avhopp i företagsledningen följdes av ett kraftigt ramaskri när ryktet satte fart att Twitter planerade en förändring av sin timeline, att låta en algoritm styra flödet av innehåll.
Naturligtvis förnekades det inledningsvis, men nu sitter vi ändå här med resultatet även om Twitterfolkets ilska fått de ansvariga att per default stänga av den nya funktionen. Den som vill testa hur algoritmen tror att ditt flöde ska se ut, får byta manuellt. Vilket leder till ytterligare en fråga: vilka, förutom Twitters intresserade kärntrupp av användare, typ mediafolk och marknadsförare, kommer att ge sig in i inställningarna? Ingen, är väl en kvalificerad gissning…
Flera experter menar att det algoritmstyrda flödet är bra för marknadsförare, eftersom bra innehåll prioriteras och därmed även förbättrar räckvidd och engagemang. Det är ju ett allmänt känt problem idag för både varumärken och vanliga användare att bryta igenom det enorma bruset av innehåll i flödet, och Twitter visar på sämre engagemang än både Facebook och Instagram.
Inte mycket är än så länge känt kring Twitters algoritm, men bloggaren Marco Saric har samlat info från en rad anställda på företaget.
Vad som styr vilka tweets som visas i flödet:
– Tweets från konton som en person redan följer är de enda som visas.
– Rankingen är endast baserad på organiskt engagemang.
– Köpt engagemang är ingen faktor i algoritmen.
– Annonser förekommer i det nya flödet.
Faktorer som påverkar vilket innehåll som visas i flödet:
– Från de konton en användare oftast interagerar med.
– Den typ av tweets en användare oftast engagerar sig i.
– En användares intressen.
– Populära ämnen och tweets från folk en användare följer.
– Hur andra användare med samma intressen beter sig på Twitter.
– Antalet retweets, likes eller kommentarer en tweet har fått.
Marco Saric menar också att Twitter egentligen inte behöver introducera sin nya timeline för alla, eftersom högsta prio ligger på att hjälpa användarna att hitta och upptäcka det mest intressanta, mest relevanta och bästa innehållet. Och att det både ökar användarupplevelsen och gör plattformen mer tillgänglig, inte minst för nya användare. Att jämföra med Twitters andra färska tjänst Moments, som inte är personaliserad utan mer känns som en gammal dagstidning.
Så, vad betyder Twitters nya flöde för marknadsföringen i sociala medier, vad bör åtgärdas?
Inte mycket, för tillfället. Bara enstaka vanliga användare kommer att aktivera tjänsten. Men håll koll, ingen blir särskilt överraskad om Twitter så småningom aktiverar tjänsten per default.
Fortsätta fokusera på bra innehåll. Algoritmen belönar de bästa och mest engagerande tweetsen. Och glöm inte att studera vad andra postar i sina konton. Det kan löna sig.
LÄS ÄVEN
7 sätt att öka företagets försäljning på Twitter