Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
En Oscar för Content Marketing går till... - ExploreCurate

En Oscar för Content Marketing går till…


Årets Oscarsgala (The 88th Annual Academy Awards), ceremonin då det gångna årets bästa filmer utses, går av stapeln den här söndagen den 28 februari 2016. Galan sänds i Sverige exklusivt på Aftonbladet TV med start klockan 01.00 och håller på till 5.30 på morgonen, men det kommer inte att hindra mig (och säkert en hel del andra filmintresserade svenskar) från att vaka och njuta av filmindustrins mest magiska evenemang. För filmfans i USA är detta betydligt lättare, eftersom galan äger rum i Los Angeles under söndagseftermiddagen. Och fans verkar det finnas gott om – Oscarsgalan är i USA det mest sedda live-TV-sändningen i landet, om man räknar bort stora sportevenemeng (typ Superbowl).

Till stor del beror galans popularitet på att marknadsföringen för galan är så lyckad och allt innehåll producerat inför, under och efter den är så bra. Ska jag vara helt ärlig är det faktiskt mitt eget drömjobb att få vara med och marknadsföra just Oscarsgalan – men det går inte förneka att de som har jobbet just nu gör ett rätt så fantastiskt jobb utan mig. Här är sex saker alla marknadsförare kan inspireras av från Hollywoods mest gyllene gala:

1. Fokus på det viktigaste – filmerna

En klar orsak till att teamet som marknadsför Oscarsgalan är så duktiga är att de faktiskt tar sitt varumärke på allvar. Till skillnad från den mer uppsluppna Golden Globes-galan som lätt förknippas med fulla kändisar, köpta vinster och kontroversiella värdar är Oscarsgalan förknippad med prestige och klass. The Academy kultiverar denna lite pretentiösa men positiva position med att på sina olika social media-kanaler och sin webbsida till största delen erbjuda informativt innehåll av hög kvalité relaterat till de nominerade filmerna. Inte så utmanande men helt i linje med de värderingar som associeras med Oscarsgalan och underhållande för de dedikerade fansen.

youth
På The Academys facebooksida demonstreras detta fokus på film över flärd tydligt. De framhäver ofta även de mindre kommersiellt framgångsrika nominerade filmerna utan superstjärnor i huvudrollerna för att locka fler människor att se dem. Här är en paneldiskussion om dramakomedin ”Youth”.

 

2. Simpla symboler för maximal effikt

Att vara väl medvetna om vilka symboler och känslor som Oscarsgalan förknippas med är också en av dess marknadsföringsteams största styrkor. Årets kampanj ”We all dream in gold” framhäver både den exklusiva guldstatyetten och känslan när vinnarnas livs dröm går i uppfyllelse. Visuellt är de svartvita bilderna på vinnarna både ett medvetet ställningstagande mot #oscarssowhite (mer om det senare) och en nostalgisk throwback till The Golden Age (of Hollywood).

8LWjVB7ue_183606
Sällan har en reklamkampanj och -slogan så perfekt nailat vad evenemanget den marknadsför handlar om. Man kan nästan tycka att den som kom på den borde få en (guld)medalj.

 

3. Satsa på sociala medier, men gör det på ett spontant sätt

De senaste åren har Oscarsgalan blivit synnerligen självmedveten om hur mycket den diskuteras online, och värdarna uppmanas att inkorporera sociala medier i showen. Det bästa exemplet på ett riktigt genidrag relaterat till sociala medier var när värdinnan Ellen DeGeneres på 2014 års gala tog selfien under, smockfull av Hollywoods största stjärnor. Selfien, som stängde ner Twitter när den laddades upp på grund av för många retweets, var spontan, snygg och aktuell eftersom den kom innan selfies blivit så populära som de är idag. Den efterapades på otaliga prisgalor, men ingen annan blev lika ikonisk eller populär.

BhxWutnCEAAtEQ6
Stjärnselfien med Jared Leto, Jennifer Lawrence, Channing Tatum, Meryl Streep, Ellen DeGeneres, Julia Roberts Kevin Spacey, Bradley Cooper, Brad Pitt, Lupita Nyongo, Angelina Jolie och så kvällens lyckligaste kille – Lupitas okända lillebror.

 

4. Om ni använder er av produktplacering – välj rätt produkter

Ellen DeGeneres ovannämnda selfie må ha stängt ner Twitter, men hennes krystade kommentarer under hela sändningen om hur fantastisk Samsung-smarttelefonen som hon tog den med var mindre lyckade. Överlag får all sorts övertydlig produktplacering ofta en hel del (rättvis) kritik. Ett exempel på lyckad, naturlig produktplacering var Lego-Oscarsstatyetterna som delades ut förra året. Helt säkert hade någon på LEGO betalat multum för att få med ett sådant inslag, men eftersom ”The Lego Movie” var nominerad och kändisarna i publiken genuint hade roliga reaktioner på att få en ”Oscar” klagade varken de eller tittarna.

Oprah-LEGO
Även om leksaksmärket hade betalat för att LEGO-Oscars skulle delas ut under showen kunde de knappast kontrollera skådespelarnas virala och originella reaktioner. På bilden syns en exalterad Oprah Winfrey med sin statyett.

 

5. Ändra inte ett vinnande koncept – men uppdatera det

Som det nämndes högre upp år årets Oscarsgala den åttioåttonde i ordningen. Ganska naturligt har galan utvecklats under nästan 100 år, men grunden (upplägget, statyetterna, kategorierna etc.) är så gott som det samma. Inget ont med det i sig – att hålla fast vid traditioner, speciellt om de fungerar, är det inget fel på. Men när nomineringarna släpptes i januari i år och inte en enda person av annan etnicitet än vit lyckades få en nominering i de fyra skådespelarkategorierna (”Bästa Manliga Huvudroll, ”Bästa Kvinnliga Huvudroll”, ”Bästa Manliga Biroll” och ”Bästa kvinnliga biroll”) var det tydligt att något måste ändras. Efter att #oscarssowhite hade trendat på Twitter i några dagar svarade den hösta chefen för The Academy, Cheryl Boon Isaacs – men inte med en ursäkt utan med konkreta åtgärder för att få en mer jämställd grupp av röstberättigade personer.

oscars-2016
Ingen förnekar att årets grupp nominerade skådespelare är talangfulla, men det är inte den saken de flesta instinktivt skulle säga att de har gemensamt. Med de nya reglerna lär dock nästa års kull förhoppningsvis uppvisa lite mer biologisk diversitet.

 

6. Marknadsföring i realtid är en fantastisk möjlighet

Oscarsgalan är inte bara en bra marknadsföringsmöjlighet för organisatörerna av själva galan och studiorna bakom de nominerade filmerna. Även andra företag totalt orelaterade till filmindustrin drar nytta av det stora engagemanget galans tittare har på sociala medier med att specialdesigna innehåll relaterat till den.

MMs_Oscars
M&M är ett av de varumärken som hade specialdesignat innehåll för Oscarsgalan förra året, i detta fall relaterat till den röda mattan gästerna går in på.

 

Och som ett avslutande tips: om ni ännu inte har koll på de filmer som i år är nominerade för ”Bästa Film” – se den här roliga och brutalt ärliga sammanställningsvideon:

LÄS ÄVEN

Festlig content marketing-inspiration från Melodifestivalen

Vad är content marketing och vad gör man för att lyckas?

Så skapades en viral världssuccé

 

[otw_is sidebar=otw-sidebar-1]