Säger hej till er igen efter lite ledighet med ett nytt inlägg!

Träffade en ”kollega” häromdagen när vi var på ett frukostseminarium. Hon är nyutbildad marknadsförare inom sociala medier och med många år i reklambranschen bakom sig. Hon är en sån där som alltid gör sitt jobb utomordentligt bra och hela tiden söker efter ny kunskap. För mig är hon en person som är en toppkandidat för vem som helst inom hennes område, + att hon har stor och lång erfarenhet (som ofta eftersöks) inom branschen i det stora hela.

Hon berättade att hon har sökt många jobb men ännu inte hittat något. Eller rättare sagt, hon får aldrig någon återkoppling på vad det är hon saknar eller var i processen hon åkte ur. Hur är det möjligt?

Hon kan ge dig ett enkelt svar men jag återkommer till det.

2017 sägs det att millennials väntas bli den köpstarkaste målgruppen i världen(!). Det är kanske inget förvånande i det. Hur vi konsumerar har ju de senaste åren vänt upp och ner på det mesta. Hur vi handlar produkter/tjänster och hur/var vi efterforskar information kring köp är något som gjort kunden till herren på täppan och inte tvärtom som det har varit i urminnes tider.

Vad som är märkligt däremot är att just denna (15-35 år) målgrupp kommer (förmodligen) BLI den köpstarkaste målgruppen.

Många har redan för längesedan etablerat sig på arbetsmarknaden och har sparade pengar och tillgångar.

Om vi tänker efter lite så bör 35 år och uppåt absolut bibehålla den ”titeln”. Det är då vi förmodligen kommit på vad det är vi vill göra. Många har redan för längesedan etablerat sig på arbetsmarknaden och har sparade pengar och tillgångar. Långt utöver vad den yngre målgruppen har. Men ändock förlorar DEN gruppen titeln till de yngre.

Vad är det som ligger bakom en sådan högst märklig ekvation?

 

NeverGetOld

 

Millennials får den digitala handeln med modersmjölken. (självklart finns de många i den övre målgruppen som är lika införstådda med digitaliteten) De är hemma med att utföra köp och se sig om innan köp. De förstår de olika kanalerna och har en digital mognad med sig från början. Det är lika självklart för dem att handla online som det är att fysiska pengar är onödigt. Dom har en förståelse kring hur maktfördelningen ser ut för säljare VS konsument. Dom förstår (lättare) hur köp fungerar online och dom vet vad dom INTE godtar i köpprocessen online. Helt enkelt en bättre digital förståelse kring köp.

Vad alla borde jobba mot är att inte försöka vara så ”coola” i sin marknadsföring som prio ett utan jobba med kundupplevelsen som prio ETT.

Att det (förmodat) är så är ofattbart egentligen. Vad alla borde jobba mot är att inte försöka vara så ”coola” i sin marknadsföring som prio ett utan jobba med kundupplevelsen som prio ETT. Ja, givetvis är det många som gör det men känslan är att ”coolheten” är så högprioriterad att själva kundupplevelsen åsidosätts och med den faller den köpstarkaste målgruppen bort. Att ändra ett köpbeteende som hos den äldre målgruppen funnits i decennier går inte att göra på ett svep. De har självklart en längre väg att gå med tanke på hur länge de har konsumerat på traditionellt vis.

 

ItsJustANumber

 

Livet har sin naturliga gång och millennials är snart själv den målgruppen, då försvinner ”problemet” men det är ändå några år kvar dit. Hur mycket av ”dolda” vinster det är som kommer försvinna egentligen är svårt att säga. Men en sak kan vi säga, det är mycket pengar som finns att hämta i den absolut köpstarkaste målgruppen. Det handlar bara om användarvänlighet i onlinekonsumtion. Varför inte inte ta till vara på kunskap från personer som själva är i den målgruppen och som dessutom kan branschen och vill jobba med marknadsföring online.

Min ”kollega” som jag inledde med är 48 år ung och fortfarande utan jobb…

[fbcomments]