Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Håll i er, för nu släpper Facebook en sökmotor (eller hur?) - ExploreCurate

Håll i er, för nu släpper Facebook en sökmotor (eller hur?)


Tisdagen den 12:e april börjar Facebooks stora årliga utvecklarevent F8. Förra året gjorde jag ett antal förutsägelser kring vilka nyheter man skulle lansera. Utan att slå mig för bröstet alltför mycket så prickade jag in 90% av nyheterna. Det enda jag missade var att jag trodde att man skulle lansera en oerhört kraftfull sökmotor. Men den kommer i år. Eller? Jag kikar lite i kristallkulan och hoppas att den inte är alltför grumlig.

Förra året vara jag metodisk och gjorde en tabell över vad Google erbjuder och vad Facebook förmodligen skulle addera till sitt erbjudande för att slå direkt mot dem. Att de skulle göra något mer av sin meddelande-app var uppenbart redan när de köpte Whatsapp för att sedan lyfta ut Facebook Messenger och lansera denna som en fristående app från Facebook-appen. Själv förutspådde jag redan för tre år sedan när jag jobbade med ett större varuhus att de skulle bygga in e-handel i sin meddelandeplattform.

Nedan har jag sammanställt ett antal av de funktioner som redan lanserats. Som bekant har Facebook tagit successivt stängt funktioner i Open Graph. Många har undrat varför, då denna funktion lanserades med buller och bång för några år sedan.

Funktion som redan lanserats Facebook Google
Aggregerat innehåll / artiklar direkt i plattformen. Instant Articles Sponsrat innehåll sök
Videospelare Facebook Video Youtube
Annonsverktyg Facebook Ads Google Ads
Messenger FB Messenger Google Hangouts
Sökmotor Open graph Google.com
Retargeting Facebook Exchange Google Adwords

 

facebook_mFacebook Messenger tar ett steg till
I år pekar allt på att Facebook kommer ta meddelandeappen ytterligare ett steg i en egen riktning. Lanseringen av deras artificiella intelligens (AI) som kallas ”Facebook M” pekade redan för några månader sedan på att utvecklingen av appen drivs mot att skapa en automatiserad kundtjänst.

Nu är det uppenbart att de tagit det hela ännu ett steg vidare då det florerar en hel del information om att de öppnat upp gränssnittet för enskilda utvecklare att skapa ett tjänstelager för att skapa funktioner för främst automatiserade botar som svarar på kundfrågor om allt från vanligt förekommande kundärenden till möjligheten att söka sin försändelse direkt i Messenger. Eller varför inte beställa en Uber direkt i appen och kommunicera med chauffören via Facebook Messenger?

Video is king
Det var även självklart att de skulle lansera en videospelare. Med tanke på hur stor andel av innehållet i nyhetsflödena som fylldes med video från YouTube var allt annat oundvikligt. Det är ju en uppenbart dålig idé att lotsa vidare videotittare till ett helt annat annonsnätverk, dvs. till Google/Youtube. I dagsläget konsumeras det över 100 miljoner minuter video om dagen via Facebooks videospelare.

Som synes har Facebook redan adderat tjänster och alternativ i princip i varenda vertikal som Google är starka. Den enda egentliga hålet är en vettig sökfunktion.

f8

Detta kommer hända på F8
I dagarna har facebook öppnat upp sitt gränssnitt till Instant Articles för alla – tidigare har det varit ett publiceringsverktyg för etablerade mediehus. Principen är enkel. Mediehuset står för det kvalitativa innehållet som facebook är beroende av. Och Facebook distribuerar det via nyhetsflödet och sen delar man på annonsintäkterna.

Facebook vill BLI internet, du ska inte behöva besöka några andra plattformar eller webbplatser utan Facebook ska vara den enda plats du behöver för din dagliga medie- och innehållskonsumtion. I egenskap av en plattform som sitter på enorma mängder data om sina användares beteenden kan Facebook ge sina annonsörer samt innehållspartners färdiga målgrupper med vissa intressen, drivkrafter och behov.

facebook-search2-ss-1920

Men vad kommer vara den stora bomben?
Det enda som saknas – den felande länken för att få det hela att funka och allt att falla på plats – är en advancerad sökmotor. En sökmotor som presenterar innehållet efter relevans, men även genom att sortera detta efter hur många av sökmotoranvändarens vänner som gillat eller överhuvudtaget interagerat med ett innehåll, företag, plats eller tjänst.

Man skulle kunna kalla det för en social sökmotor som viktar innehåll lika delar på ”social proofing” som länkklick och inlänkar.

Vad innebär detta då?
Jo att det innehåll som flest vänner gillat, delat, kommenterat och interagerat med, samt att de även gillar företaget/avsändaren av budskapet möjliggör en sortering/relevanspresentation av innehåll som Google aldrig riktigt lyckats med. Det hela ter sig än mer logiskt när man tittar på de förvärv Facebook gjort de senaste åren.

För faktum är att Facebook redan har allt som Google försökte skapa med Google+. Och tusen saker till. Om man bara överskådligt tittar på den data de samlar in så är det häpnadsväckande att man inte släppt en bättre sökfunktion redan.

Man vet vad för innehåll och företag du, dina vänner och era gemensamma vänner och deras vänner gillar. Man vet var du är (ja fysiskt) eftersom Facebook-appen i din telefon trackat dina steg de senaste året utan att du ens vetat om det (jepp, facebook kollar din GPS-data hela tiden).

Facebook vet precis vilka personer som är på dina bilder (jepp de identifierar idag 99,5% av alla dina vänner automatiserat), vilka kompisar som är i närheten av dig (oh ja man kollar var din mobil befinner sig i relation till dina vänner), vilken musik du lyssnar på (via facebooklogin på Spotify). Vilka webbplatser du besöker ofta (om dessa har en facebookpixel installerat) och var du avslutar köp. Snart vet man även var du handlar ofta då Facebook Messenger numera även hanterar kortbetalningar.

Det enda rimliga, och det naturliga steget är nu att Facebook använder den inneboende kraften i de tre från varandra separerade plattformarna, dvs Messenger, nativeappen och och sin sökmotor och slår samman de tre i världens mest kraftfulla sökmotor, till och med kraftfullare än Googles.

Vad är det som pekar på att jag har rätt?

• Facebook har bjudit in mediehusen och innehållskaparna att publicera innehåll direkt i facebookplattformen via Instant Articles. En plattform som bekant är låst och externa sökmotorer som Google inte kan indexera vilket är ett välriktat underlivsslag mot sökmotorjätten.

• Facebook har redan idag västvärldens (nej, vi räknar inte in Baidu mfl) tredje största sökmotor. I egenskap av en så stor vertikal sökmotor är den näst störst efter Youtubes sökfunktion men i dagsläget kan användarna inte ens leta i sitt egen innehåll vilket börjar bli ohållbart.3. Facebook har successivt stängt möjligheterna för tredjepartsutvecklare att använda sig av de funktioner som finns i Facebooks sökfunktion ”Open graph”. Förmodligen för att dölja sina intentioner att de byggt en superavancerad sökmotor i lönndom.

• Flera av de förvärv man gjort de senaste åren, samt rekryteringar är av personer och företag som jobbat med utveckling av sökmotoralgoritmer.

• Facebook har inofficiellt deklarerat att man kommer möjliggöra publicering av material i form av artiklar etc direkt i Messenger-appen. För att detta inte ska bli förvirrande (dvs att man adderar YTTERLIGARE en plats för contentkonsumption) så måste man lansera en funktion för indexering av material i facebooks egen interna miljö

•Inget av det material som ligger i Facebooks miljö kommer vara sökbart från Google då Facebook är en så kallad propertiär miljö (fint ord för stängt gränssnitt). Detta ger facebook ett enormt övertag gentemot Google.

• Användarna kräver det. Det vore osannolikt att man inte vill ge alla sina användare en möjlighet att främst söka i sitt eget material (det är ju så klart därför man redan nu börjat med att publicera moments i användarnas flöden). Jag tycker själv att det är helt värdelöst att jag inte kan söka i mitt eget innehåll, som bilder, texter och videos som jag publicerat på min egen vägg. För det börjar bli en hel del.

Så årets förutsägelse är något mindre omfattande än förra årets, men om jag har rätt kommer det bli en desto större bomb. Och början på ett flerfrontskrig direkt riktat mot Google där företaget med de bästa algoritmerna kommer vinna både prinsessan och hela kungariket. ”Let the games begin”.

Vad tror du? Har jag rätt eller är jag helt ute och cyklar? Kommentarer skriver du i kommentarsraden.

Läs också:

6 gratis Facebookverktyg som skapar bättre kampanjer

5 sätt att räkna ut vad du ska posta på Facebook

Guiden för alla Content managers som publicerar ofta på Facebook