Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
6 saker du bör göra i din marknadsföring på sociala medier - ExploreCurate

6 saker du bör göra i din marknadsföring på sociala medier

6 saker du bör göra i din marknadsföring på sociala medier - ExploreCurate

En Social Media Manager gör mer än att hänga på Facebook, tweeta någon gång eller två per dag och posta vackra bilder på Instagram.

Många tror att man bara hänger på sociala medier och får betalt för det. Hur svårt kan det vara?

Nej, det är inte så enkelt! Att hantera sociala medier för ett varumärke är inte en lätt uppgift. 

Social Media Managers måste jonglera massor av olika saker: upprätthålla en närvaro på sociala medier, hitta intressant innehåll för att dela, vara kreativ i skapandet av innehåll, se till att dessa saker är i synk med marknadsavdelningen och produktteamet, utveckla relationerna med publiken, vara utmärkta lyssnare och listan kan göras ännu längre.

Så med en miljon saker du måste fokusera på under dagen, kommer några av dem säkerligen förbises. Här är ett par viktiga saker du inte bör förbise.
6 saker du bör göra i din marknadsföring på sociala medier:


#1. Sätt tydliga mål och KPI

Saken är den, att varenda liten åtgärd som du gör på sociala medier, varje tweet du postar, varje kommentar du svarar på är eller borde vara, en del av din totala närvaro på sociala medier och ännu ett sätt att marknadsföra ditt varumärke. Framgångsrika varumärken på sociala medier har en plan.

Innan du gör något på sociala medier, måste du definiera dina mål tydligt för att en skapa en stabil bas för din sociala mediestrategi. Dina mål för sociala medier-marknadsförings bör vara i linje med din övergripande affärsstrategi, eftersom sociala medier är ett viktigt verktyg för marknadsföring med en stor potential för att hjälpa dig att nå dina affärsmål.

Ett tips är att sätta dina mål efter SMART-metoden.

6 saker du bör göra i din marknadsföring på sociala medier - ExploreCurate

Hur ska du avgöra om dina sociala medier ansträngningar faktiskt gör en skillnad för ditt företag? Vilka nyckel åtgärder kommer du att använda för att utvärdera sociala mediestrategi effektivitet?


#2.  Håll ett öga på konkurrenterna

Konkurrensen är en integrerad del av ditt varumärkes miljö så att hålla koll på dina konkurrenter på sociala medier är viktigt.

Gör en lista över de konton som du är intresserad av att titta på och analysera deras beteende på sociala medier. 

Håll den under 10 stycken, så att du inte går vilse i labyrinten av siffror, plattformar och beteenden.

Social Media närvaro och publikstorlek: Var är dina konkurrenter aktiva? Vad är deras antal följare på varje plattform och hur du sticker du upp mot dem? Skulle det vara vettigt för dig att gå med i plattformarna du inte är aktiv på?

Typ av innehåll: Vad postar de de vanligtvis på varje kanal? Är det bilder, video, enkel text? Hur använder de varje plattform? Används Facebook för företagsnyheter till exempel och Twitter för kundsupport?

Frekvens: Detta är en viktig punkt eftersom det kan lära dig en hel del om din innehållstaktik. Hur ofta postar på varje plattform och vilka dagar och tider de verkar föredra?

Genomsnittligt engagemang per post: Den genomsnittliga engagemanget är också något du kan titta på jämfört med deras publiks storlek.

Ton: Blanda inte ihop röst med ton. Röst är något unikt för ett varumärke, men tonen kan vara olika beroende på plattform. Till exempel är Linkedin för professionella tjänster i motsats till Instagram som vanligtvis är lite mer avslappnad. Om du är ny på en plattform eller om du inte vet vilken ton dina inlägg bör ha, kan detta hjälpa dig.


#3. Investera tid i en social mediekalender

Vad ska jag posta? Jag är säker på att du har frågat dig själv denna fråga vid fler än ett tillfälle. Om du är aktiv på mer än en social plattform får du ofta kämpa med att skapa innehåll eftersom det tar upp det mesta av din tid. Så hur kan du göra för att förenkla det? 

Genom att ha en sociala medier kalender! Att använda en social mediekalender sparar inte bara massor av tid, utan gör det även möjligt för dig att planera framåt. 

#4. Utföra en sociala medier-revision (Audit)

En sociala medier-revision ger dig möjlighet att upptäcka vad som gått rätt eller fel med din sociala mediestrategi, bedöma din nuvarande status och hur du hanterar ditt varumärke på nätet, undvika misstag i du gjort och gör att du kan gå vidare för att nå dina sociala mediers marknadsföringsmål.

En social media-revision är något som du bör göra regelbundet.

Sociala medie-revision hjälper dig att få ett grepp om hur du har gjort hittills när det gäller att uppfylla dina sociala mediers marknadsföringsmål, om allt du hade planerat i början av året fungerar och om du behöver ompröva viss taktik i din sociala medieplan.

Men var ska du börja? I grund och botten uppifrån, gå in så djupt du behöver, för att få en bättre överblick över din aktivitet på sociala medier hittills.

Några grundläggande steg för en  snabb revision av dina sociala medier du kan göra med jämna mellanrum.

1: Lista alla plattformar du är aktiv på med länkar till dina sociala medieprofiler.

2: Uppdatera alla bilder och personliga uppgifter som behöver uppdateras.

3: Kontrollera vissa nyckeltal såsom publik tillväxt, räckvidd, engagemang och trafik som genereras från denna plattform.

4: Utvärdera din närvaro på varje sociala medieplattform genom att kontrollera dina KPI. Denna process kommer att hjälpa dig att få lite perspektiv och bedöma var du ska fokusera dina ansträngningar från och med nu.


#5. Samarbeta med (potentiella) kunder

Hantera sociala medier kräver att engagera och interagera med din publik, samt bygga meningsfulla relationer med nuvarande och potentiella kunder och branschpåverkare.

Att spendera några minuter en dag att ställa frågor, svara på kommentarer, engagera dig med dina följare och dela deras innehåll kan göra stor skillnad.

För en bättre överblick över ditt varumärkesmiljö bör du bevaka populära hashtags och sökord relaterade till dina intressen eller industri. 


#6. Utbilda dig själv

Sociala medier är en snabbt föränderlig miljö med nya trender, verktyg och plattformar som förändras varje dag. Så att hålla dig up-to-date med den senaste utvecklingen i branschen är mycket viktigt.

Tips! Gör en lista över dina favoritbloggar för nyheter och bästa praxis inom sociala medier för att använda som en källa. Feedly är ett utmärkt verktyg att hålla koll på alla bloggar du vill följa.

Läs även:
Mallen som visar att sociala medier är mer än ett heltidsjobb
Instagirls – den nya generationens influencers
Så här skapar du en social mediekalender i 5 enkla steg!