När det berättas två parallella historier och en av dem vinner med hundra-noll

, , , ,

Vet du vilket svenskt fotbollslag som har störst fanbase, högst engagemang och mest aktivitet på Facebook och Instagram? Hint: Det är INTE Hammarby, AIK, Djurgården, MFF eller IFK Norrköping. Hört talas om Dalkurd? Inte? Det har i alla fall 1,3 miljoner andra Facebookanvändare gjort.

Faktum är att om du slår samman samtliga fans för de fem topp-placerade lagen i Allsvenskan har är Dalkurd fortfarande tre gånger större fanbase på Facebook än dessa lag tillsammans. Det är något unikt med detta lag, och engagemanget som de åtnjuter i sociala medier. Fast nu talar jag så klart inte om den officiella och tillrättalagda sidan ”Dalkurd FF” utan om den inofficiella sidan ”Dalkurd Supporter”.

En vis man (tror det var Pelé) sa en gång att fotboll är den enda RIKTIGT demokratiska institution som finns. Här tas ingen hänsyn till vem du är – eller ännu viktigare – vilka dina föräldrar är. Det tas ingen hänsyn till om du är fattig eller rik. Eller var du kommer ifrån. Om du är svart, gul, vit, röd eller blå. Det enda som verkligen spelar roll är att din svett är transparent, ditt blod rött, och att ditt hjärta sitter på rätt ställe. Allt handlar om förmåga och prestation. Och när man tittar på det Dalkurds supporters publicerar i sina sociala medier så är det lika delar en politisk kamp som en redovisning av de idrottsliga prestationerna.

Precis som på samma sätt som vi svenskar kan sluta upp bakom en Charlotte Kalla eller Tre Kronor oavsett politiska eller religiösa meningsskiljaktigheter. I sociala medier har Dalkurd blivit en symbol för kurdernas frihetskamp, eller snarare kampen för en egen stat. Ett eget land. En kamp som resulterat i att Dalkurd lite skämtsamt (men också lite på allvar) kallas för ”Kurdistans inofficiella landslag”.

fotbollsbilder
På det sportsliga området är Dalkurd ett unikum. Föreningen startades 2004 och har sedan dess avancerat genom divisionerna i stort sett årligen. Från att ha börjat i division 7 (som vad jag i egenskap av totalt ointresserad av fotboll förstått är den allra lägsta divisionen) har man etablerat sig i mitten av tabellen i Superettan. Man ligger före klassiska allsvenska lag som GAIS, Trelleborg och Degerfors.

Men där de VERKLIGEN sticker ut är i kommunikationen i sociala medier. Inte den som klubben sanktionerar utan den användargenererade. För här blandas bilder på kurdiska kvinnor som står framför brinnande bildäck, flickor iklädda nationaldräkt samt bilder på kurdiska frihetskämpar med AK47:or i händerna med matchresultat och videoklipp från den egna videoplattformen dalkurd.tv. Någon spelar på ett balajkaliknande instrument, sittande i ett bergslandskap. Någon nickar in ett mål och det tänds bengaler och festas vilt på åskådarplats. Dalkurd driver som sagt sin egen online-tv-kanal, har ett Instagramkonto som följs av fler än de flesta fotbollslag bara kan drömma om och är aktiva på Livestream. Fansen alltså. Inte klubben.

Skillnaden är hisnande mellan de olika kanalerna. De officiella och inofficiella. På twitter, en kanal som i stort sett bara används för att redovisa matchresultaten, lyser engagemanget med sin frånvaro. Likaså på den officiella Facebooksidan. Och Instagramsidan. På supportersidorna däremot formligen exploderar det av aktivitet.

Det är tydligt att kurder i hela världen sluter upp bakom detta relativt lilla svenska lag i den näst högsta serien i det som kallas för ett av Europas sämsta ligor med ett landslag som ständigt placerar sig någonstans mellan plats 30 och 40 på FIFA:s världsrankning. Så ur ett sportsligt perspektiv är de rätt ointressanta. Men adderar du ett lager av politisk kamp till mixen blir det hela superintressant. I alla fall ur ett kommunikationsperspektiv.

video
För det berättas två parallella historier här. Den om ett lag som stormar genom serierna, som i sig borde vara en story som är värd att berätta, men som man hört ganska lite om. Och sen den om ett lag som blivit en symbol för ett helt folks kamp för att få ett eget land. Som kommit att manifesteras på en facebooksida som har fler fans än något så ärkesvenskt som ”Solsidan”.

Det som är uppenbart här är att även om den förstnämnda historien så klart är superintressant så slås den med hästlängder av den sistnämnda. Och skäggiga frihetssångare slår alltid en tillrättalagd, själlös, och i ärligheten ganska tråkig kommunikation.

Det är lika säkert som att Zlatan kommer karatesparka in bollen i mål.

[fbcomments]