Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Så fungerar etiken i sociala medier - checklistan för alla varumärken - ExploreCurate

Så fungerar etiken i sociala medier – checklistan för alla varumärken


Finns det någon etik i sociala medier? Ja ibland kan man kanske ifrågasätta det när man ser olika övertramp. Men egentligen är spelreglerna ganska enkla eftersom ingen kommer undan med för många plumpar. För blir det för oetiskt så slår det tillbaka med all den kraft som finns i sociala medier. Därför är det klokt att ha etiken med sig hela tiden. Här är en checklista med 7 bra saker att tänka på.

1. Lär känna din målgrupp innan du börjar kommunicera med den

Det kan tyckas vara självklart, men många varumärken talar till ”alla” när det bara är en liten grupp som är varumärket är relevant för. Låt alla andra vara ifred.

2. Lämna kvar fördomarna där de kom ifrån

Fördomar hör inte hemma någonstans och inte heller i sociala medier. Pinsamma fördomar från en medarbetare kan lätt få vingar och bli en mardröm för varumärket.

3. Kompromissa aldrig med människors privatliv

Ett nej är ett nej även i sociala medier och ett uteblivet svar är också ett nej. Respektera de som inte vill kommunicera med dig.

4. Var transparent

En självklarhet, men långt från hur många varumärken är vana att vara. I sociala medier vinner de som vågar vara transparenta och de som inte vågar blir alltid avslöjade.

5. Ha koll på fakta

Inget är så pinsamt som faktafel och dessutom kan det skapa onödig badwill för de som berörs av den felaktiga informationen.

6. Svara alltid

Sociala medier ska vara socialt. Att inte svara på frågor eller att visa uppskattning för engagemang är bad manners.

7. Ha respekt för kraften i sociala medier

Det finns inget litet eller stort i sociala medier. Det lilla kan uppfattas stort och spridas snabbt. Ha med det i tanken när du väljer ut vilka på företaget som ska ha fingret på avtryckaren.

Läs också:

Uppför sig ditt företag korrekt i sociala medier? Vett och etikett på Facebook, Twitter och Instagram

Vad, När och Hur du ska publicera i sociala medier för att uppnå bäst effekt

Hur du anpassar artiklar för olika sociala mediekanaler