Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Het live-streaming blir trekamp - ExploreCurate

Het live-streaming blir trekamp


Det började förra året med Meerkat (vad hände där förresten?), fortsatte med Twitters Periscope och Facebook Live. Live-streaming för mobilen är hett 2016, och nu ger sig nästa spelare in i leken med målsättningen att erövra kungakronan, YouTube. Trekampen kan börja.

Visst känns det en aning underligt att videojätten är så pass sent ute, men man utlovar tjänst som ska vara både snabbare och pålitligare än konkurenterna. YouTube har erbjudit live-streaming sedan 2011, men produkten har varit krånglig att jobba med och fungerar inte på mobil, vilket gett Periscope och Facebook ett ordentligt försprång.

youtube_livestream

Skärmdumpar från YouTubes utvecklarblogg avslöjar att YouTube Live (eller vad namnet nu blir), påminner mest om Periscope med helskärmsvideo och chat/kommentarer i ett lager över displayen. YouTube gör sändningarna tillgängliga direkt efter avslutad sändning. Prenumeranter på kanalen får meddelande när sändningen startar. Funktionaliteten för själva sändningen fungerar i stort likadant hos alla tre leverantörer.

En av de intressantaste frågorna inför framtiden är hur intensivt kriget mellan de tre kombatanterna egentligen blir. Innehållet skiljer sig åt på plattformarna, vilket också betyder att de till viss mån också riktar in sig på olika målgrupper.

YouTube planerar att lansera YouTube Live inom kort, flera utvalda namn i YouTubes ”stall” jobbar redan med tjänsten.

Att Facebook betalar vissa utvalda publicister och videoproducenter för att använda Facebook Live, har väl inte undgått någon efter de senaste veckornas diskussioner i branschmedia. Men vill Facebook locka andra aktörer till sin live-streaming krävs möjligheten att kunna generera intäkter på egen hand.

Och nu är det på gång. Olika modeller av annonsering i samband med live-streaming kommer att testas under hösten, antagligen i form av insprängda block under sändningarna. Inga fler detaljer finns för tillfället, t ex frågan kring hur man hanterar när annonseringen visas under sändningarna utan att riskera störa innehållet.

“Live videos tend to run longer. It’s actually not unusual for people to broadcast live for longer than an hour. So you can easily imagine that an ad break in the middle of a live video could work well in that context.”
LÄS ÄVEN
Varför Trump får så stort genomslag i sociala medier
Sex smarta verktyg för att hantera sociala medier
Så kommer ditt företag igång med Instagram